Euroferma

Emisiune pentru țărani deștepți …

Plăţile efectuate în agricultură au ajuns la aproape 1,5 miliarde de euro până în prezent

euro-6
Plăţile efectuate în agricultură au ajuns la aproape 1,5 miliarde de euro din noiembrie şi până în prezent, din care 1,2 miliarde de euro sunt pe plăţile directe, a declarat, joi, ministrul Agriculturii, Achim Irimescu, într-o conferinţă de presă.

"Am plătit de când am preluat acest mandat 1,487 miliarde de euro, din care 1,2 miliarde de euro plăţi din FEGA, mai sunt 209 milioane de euro pe FEADR şi 100 şi ceva de milioane de euro din bugetul naţional. Repet, am plătit aproape 1,5 miliarde de euro din noiembrie şi până în prezent", a precizat Achim Irimescu.
Acesta a precizat că a decis să ceară prelungirea termenului de plată până la data de 30 septembrie în condiţiile în care la nivel european a fost extins termenul până la 15 octombrie.
"Există perioada europeană de plată, de la 1 decembrie până la 30 iunie, însă nu doar România este în întârziere cu plăţile ci şi alte state europene şi de aceea s-a decis ca plăţile să se facă fără penalizări până la 15 octombrie şi fac precizarea că penalizarea nu vizează fermierii, ci doar statul. Eu am decis să prelungim cu doar o lună aceste termen de plată, dar APIA mi-a explicat că riscăm să fim penalizaţi pentru câteva mii de fermieri şi nu cred că este cazul, şi de aceea am decis o extindere până la sfârşitul lunii septembrie. Ne străduim însă ca banii să ajungă cât mai rapid la fermieri", a precizat Irimescu.
Şeful MADR a subliniat că în perioada următoare va analiza împreună cu partenerii sociali ce măsuri vor fi luate pentru 2017 astfel încât să nu se mai ajungă la astfel de întârzieri.
"Ne-am propus ca imediat după finalizarea plăţilor să convocăm partenerii sociali, reprezentanţii producătorilor, pentru a decide ceea ce aplicăm la anul, pentru că regula europeană este ca în primii doi ani să se aplice aceleaşi lucruri, adică în 2015 şi 2016, dar sigur nu putem să lăsam lucrurile aşa pentru 2017, pentru că trebuie să simplificăm foarte mult lucrurile. Nu pot să critic colegii din minister care au vrut să ajute toate sectoarele, pentru că vă imaginaţi că există şi sprijin cu plată pentru viermii de mătase, doar că nu prea îi mai avem. Eu îi înţeleg că dacă tot sunt bani europeni au vrut să dăm la cât mai multe sectoare, categorii, dar am ajuns în această situaţie dificilă şi delicată în care, în loc de 21 de scheme câte am avut anterior, avem 89 de scheme foarte complexe şi atunci vrem ca din 2017 să simplificăm", a adăugat Irimescu.
Ministrul Agriculturii, Achim Irimescu, a susţinut joi o conferinţă de presă în care a prezentat stadiul realizării plăţilor directe către fermieri, concluziile desprinse în urma participării la Consiliul de miniştri desfăşurat la Luxemburg în 27 iunie 2016 precum şi alte teme de actualitate din activitatea MADR.

Sursa: AGERPRES

Înapoi la știri
blog comments powered by Disqus