Euroferma

Emisiune pentru țărani deștepți …

Harghita: Suprafaţa însămânţată cu grâu a crescut cu aproximativ 20 la sută


Suprafaţa însămânţată cu grâu a crescut cu aproape 20 la sută în Harghita, unii dintre producătorii de cartofi luând decizia de a se orienta şi către alte culturi, după ce au întâmpinat dificultăţi în valorificarea recoltei sau au avut probleme cu seceta din acest an.

Şeful Direcţiei pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală (DADR) Harghita, Torok Jeno, a declarat că potrivit evaluărilor efectuate în ultima perioadă, suprafaţa însămânţată cu grâu a crescut cu 16-20 la sută şi va ajunge, cel mai probabil, la 10 mii de hectare.
"Suprafaţa însămânţată cu grâu va fi mai mare cu 16-20 la sută decât anul trecut. Din ceea ce arată datele, pe care le centralizăm în acest moment, cred că ajungem la 10 mii de hectare. Culturile de toamnă arată frumos şi deocamdată situaţia este foarte bună", a afirmat Torok Jeno.
Acesta a adăugat că seceta nu a fost completă la suprafaţa solului şi deficitul de apă s-a recuperat, umiditatea fiind suficientă pentru răsăritul culturilor. La adâncime, însă, seceta este destul de severă, iar agricultorii speră că va fi o iarnă bună, cu precipitaţii abundente.
Şeful DADR Harghita a explicat că motivul pentru care suprafaţa însămânţată cu grâu va fi mai mare se datorează, pe de o parte, creşterii preţului cerealelor iar pe de altă parte problemelor pe care producătorii de cartofi le-au întâmpinat în ultimii doi ani.

Potrivit lui Torok Jeno, anul trecut producătorii de cartofi din Harghita au avut dificultăţi în valorificarea recoltei, din cauza supraproducţiei, iar în acest an, pe fondul secetei severe, s-a înregistrat cea mai cea mai mică producţie din ultimii 20 ani.
"Au fost doi ani foarte grei pentru producătorii de cartofi şi unii dintre ei s-au gândit să se reorienteze şi către cereale", a conchis şeful DADR Harghita.


Înapoi la știri
blog comments powered by Disqus