Euroferma

Emisiune pentru țărani deștepți …

Timiş: Au crescut suprafeţele agricole cultivate în acest an

teren-7
Suprafeţele agricole ce vor fi însămânţate în această primăvară în judeţul Timiş vor creşte sensibil în comparaţie cu anul agricol precedent, permiţându-le administratorilor judeţeni să stabilească deja preţurile medii ale produselor agricole pentru anul fiscal 2013.

“În anul agricol 2011 (toamna) - 2012 au fost cultivate cu grâu peste 146 de mii de hectare, potrivit evidenţelor APIA. La acestea se adaugă circa 7,2 mii hectare cu orz, 9,37 mii hectare orzoaică, 146 mii hectare porumb, 54 mii hectare floarea soarelui' a declarat marţi prof. dr. ing. Doru Petanec, directorul Direcţiei pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală (DADR) Timiş.
Potrivit acestuia, din primele estimări rezultă că în toamna lui 2012 au crescut suprafeţele cultivate cu aproape 20 de mii de hectare la grâu, s-au dublat cele însămânţate cu orz, dar şi la rapiţă şi orzoaică.
“Pentru primăvara aceasta, atât din discuţiile cu agricultorii, cât şi din proiectele planurilor de însămânţări pe 2013 ale exploataţiilor mari (juridice), rezultă că se vor însămânţa cel puţin 150 de mii de hectare cu porumb şi 60 de mii de hectare cu floarea soarelui. Având suprafeţe mai mari însămânţate, se aşteaptă şi o producţie agricolă totală mai mare”, a subliniat Viorel Matei, preşedintele Federaţiei Naţionale a Producătorilor Agricoli din România (FNPAR).
În acest context, aleşii judeţeni au votat, în plenul de marţi, preţurile medii ale unor produse agricole pe anul fiscal în curs, grâul fiind estimat la 0,75 lei/kg, după ce, anul trecut a urcat până la 1 leu/kg. Explicaţia agricultorilor timişeni pentru scăderea preţului este aceea că în condiţiile unui an climatic bun se vor obţine recolte bune.
Preţul la orzoaică este de 0,75 de lei/kg (faţă de 0,85 de lei/kg anul trecut), la orz este cu 0,1 leu mai mult faţă de anul trecut (este fixat la 0,8 lei/kg), la porumb boabe preţul rămâne la acelaşi preţ, de 0,7 lei/kg, ca şi anul trecut.
Consilierii PDL au votat împotriva tarifelor, susţinând că sunt prea mici.

“Regula ne arată că aceste preţuri mici funcţionează în primele trei luni după recoltă, iar nouă luni cresc cu până la 30%”, a declarat Tiberiu Lelescu, fost director DADR Timiş.
Stabilirea acestor preţuri s-a făcut ţinând cont de solicitarea Direcţiei Generale a Finanţelor Publice Timiş şi de propunerile DADR Timiş.


Înapoi la știri
blog comments powered by Disqus