Euroferma

Emisiune pentru țărani deștepți …

Piaţa cărnii s-ar putea confrunta în 2013 cu cea mai grea perioadă de la începutul crizei financiare

carne-1
Piaţa cărnii din România s-ar putea confrunta în acest an cu cea mai grea perioadă de la începutul crizei financiare, din anul 2008, având în vedere că puterea de cumpărare a românilor se apropie de un prag minim, consideră producătorii din industria locală a cărnii.

"În cel mai bun caz vom vedea o stagnare a pieţei la nivelul actual, dar cu siguranţă tendinţa va fi în continuare spre produsele mai ieftine. Cred că în următoarea perioadă vom asista la o presiune din ce în ce mai mare a producătorilor de carne şi preparate din carne de a ieşi pe pieţe comunitare. Ieşirea pe pieţele externe va fi o oportunitate însă doar pentru producătorii care au capacitate financiara pentru a face investiţii în modernizarea şi adaptarea capacităţilor de producţie la standardele din Uniunea Europeană", a declarat directorul general al producătorului şi distribuitorului de carne CarmOlimp Braşov, Olimpiu Soneriu.
CarmOlimp a implementat încă de anul trecut sistemul IFS (International Food Standard) un standard de evaluare de către comercianţi a furnizorilor de produse alimentare (inclusiv a producătorilor), elaborat în anul 2002 de către comercianţii din Germania, cu scopul de a crea un standard comun privind siguranţa alimentelor.
'În lipsa surselor de finanţare vor fi producători care nu vor putea să se extindă sau să suporte eventualele creşteri de preţuri la materiile prime, astfel că anul 2013 ar putea însemna ieşirea lor de pe piaţă", a adăugat Soneriu. Acesta consideră că puterea de cumpărare a românilor nu a cunoscut o îmbunătăţire nici în 2012, având efecte negative asupra consumului.
"Vom asista şi în 2013 la diminuarea sumelor de bani pe care consumatorii le au la dispoziţie pentru consum. Anul 2013 va fi unul şi mai dificil, iar industria noastră va fi forţată la maxim, pe fondul unei puteri de cumpărare reduse şi a unui mediu de afaceri slăbit' , a adăugat şeful CarmOlimp.
Grupul CarmOlimp este cel mai mare producător de carne proaspătă ambalată în ATM şi deţine o fabrică de mezeluri, o fabrică de lactate, ferme, restaurante şi terenuri agricole în judeţul Braşov, controlând întreg fluxul 'de la furcă la furculiţă'.
Afacerea a generat venituri de circa 30 de milioane de euro, înregistrând creşteri constante chiar şi în anii de criză economică, în care consumul s-a redus semnificativ.
CarmOlimp cel mai mare producător şi distribuitor de carne ambalată în atmosferă protectoare la gramaj fix din ţară. Pornită în 1993 ca o afacere de familie, operează în prezent un număr de 50 magazine proprii şi peste 60 de unităţi în sistem franciză.
În prima jumătate a anului 2012, compania a înregistrat afaceri de 14 milioane de euro, în creştere cu 20% faţă de perioada anterioară, menţinându-şi previziunile pentru 2012 referitoare la atingerea unul nivel de 29 de milioane de euro.
CarmOlimp exportă în prezent mezeluri şi preparate din carne în Italia şi Spania şi vizează ţări precum Anglia, Austria şi Ungaria.


Înapoi la știri
blog comments powered by Disqus