Euroferma

Emisiune pentru țărani deștepți …

Olanda va spijini România în procesul de comasare a terenurilor agricole

teren-4
Olanda va spijini România în procesul de comasare a terenurilor agricole, subiectul fiind discutat miercuri de ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Daniel Constantin şi Ambasadorul Olandei în România, Excelenţa Sa Johannes Hendrik Mattheus van Bonzel, informează un comunicat al MADR.

Daniel Constantin a mai punctat în cadrul întâlnirii importanţa creării unui grup de lucru interministerial pentru a coopera pe domenii de interes reciproc precum industria lactatelor, horticultură, sere, sectorul cărnii de pui şi de porc, asociaţii cadastrale, etc.
Partea olandeză şi-a reafirmat dorinţa de a sprijini România în ceea ce priveşte procesul de comasare a terenurilor. În perioada mai 2011-decembrie 2012, s-a derulat proiectul româno-olandez 'Îmbunătăţirea producţiei agricole prin Îmbunătăţirea administraţiei terenurilor, a consolidării acestora şi a unor ferme mai eficiente în România', implementat în judeţul Brăila. Având în vedere importanţa problemei pentru România, este necesară identificarea de soluţii pentru continuarea acestuia.
De asemenea, şeful MADR s-a întâlnit miercuri şi cu Ömür Şölendil, ambasadorul Turciei la Bucureşti, discuţiile vizând ridicarea restricţiilor aplicate de Turcia la importul şi tranzitul cărnii şi al animalelor vii de caprine, bovine şi ovine din România. Partea turcă a solicitat revenirea la sistemul de control dinainte de luna noiembrie 2012 la importul fructelor şi legumelor proaspete din Turcia.
Potrivit MADR, autorităţile române, inclusiv reprezentanţii Ambasadei României la Ankara, au întreprins multiple demersuri pentru ridicarea acestor restricţii, în acest sens având loc două întâlniri în decursul anului 2012, la Bucureşti, între oficialii MADR şi ANSVSA şi omologii din Turcia. În urma întâlnirii s-a stabilit ca în perioada următoare, o delegaţie formată din specialişti români din domeniul sanitar-veterinar şi fitosanitar să meargă în Turcia pentru a găsi o soluţie în cel mai scurt timp. Astfel, se va întocmi un raport tehnic şi un plan de acţiune împreună cu autorităţile de profil din Turcia.
În perioada noiembrie-decembrie 2012, în urma efectuării unor controale la importurile de legume-fructe, au fost depistate cantităţi de pesticide care au depăşit limitele maxime admise, motiv pentru care s-a dispus intensificarea controalelor de către organele abilitate.

MADR precizează că în cursul zilei de vineri, 1 februarie 2013, ministrul Daniel Constantin a avut o întâlnire cu ambasadorul Argentinei, Claudio Perez Paladino, unde datorită similitudinii dintre păşunile existente în cele două ţări şi potrivit opiniei tehnicienilor din domeniu s-a concluzionat că există posibilităţi ca experienţa de succes a Argentinei în domeniul agriculturii să poată fi aplicată în România, ţinând cont de faptul că tehnicile dezvoltate pe parcursul anilor au făcut posibilă obţinerea unui rezultat optim în materie de agricultură conservativă şi de creştere a producţiei la hectar.


Înapoi la știri
blog comments powered by Disqus