Euroferma

Emisiune pentru țărani deștepți …

Bistriţa-Năsăud: Preţurile de valorificare a laptelui şi fructelor nu încurajază aceste sectoare, spune Camera Agricolă

lapte-4
Preţurile de valorificare a laptelui şi fructelor de către producători, la nivelul judeţului Bistriţa-Năsăud, nu sunt de natură să încurajeze aceste sectoare, se arată în analiza prezentată miercuri, în cadrul şedinţei de Colegiu prefectural, de către directorul adjunct al Camerei Agricole Judeţene (CAJ), Daniel Mihuţ.

Chiar dacă judeţul are unul din cele mai mari efective de bovine din ţară (aproximativ 86.000 de capete), preţul cu care micii producători îşi vând laptele nu depăşeşte 1,8 lei pe litru.
"Laptele se comercializează în centrele de prelucrare din judeţ, însă preţurile de valorificare a laptelui nu încurajează dezvoltarea sectorului, preţurile încadrându-se în general între 0,8 - 1,4 lei / litru. Aproximativ 5% din cantitatea de lapte se valorifică pe piaţa liberă la preţul de 2,5 - 3 lei / litru", a spus Mihuţ.
Un al doilea sector important pentru agricultura judeţului îl reprezintă pomicultura, dar şi acesta se confruntă cu tarife de valorificare mici, care sunt aproape egale cu costul de recoltare. Astfel, dacă pentru culesul merelor se plăteşte în jur de 10-15 bani pe kilogram, valorificarea industrială a acestor fructe merge până la 15-20 bani pe kilogram, diferenţa fiind una foarte mică.

În opinia celor de la Camera Agricolă, o soluţie pentru rezolvarea acestor probleme ar fi constituirea grupurilor de producători, care ar permite valorificarea unei cantităţi mai mari de produse, reducerea costurilor şi o mai bună negociere cu procesatorii sau comercianţii.

Sursa: AGERPRES

Înapoi la știri
blog comments powered by Disqus