Euroferma

Emisiune pentru țărani deștepți …

Harghita: Aproape întreaga suprafaţă cultivată cu cartofi este atacată de mană

cartofi-2
Aproape întreaga suprafaţă cultivată cu cartofi din Harghita este atacată de mană, apariţia şi răspândirea bolii fiind favorizate de condiţiile meteo, cu precipitaţii abundente, urmate de temperaturi ridicate.

Inginerul Margit Csiki, şef birou în cadrul Direcţiei Agricole Harghita, a declarat, vineri, că aproape întreaga suprafaţă de 9.250 de hectare cultivate cu cartofi este atacată de mană, excepţie făcând parcelele unde fermierii au efectuat tratamente preventive şi au reuşit să stăpânească răspândirea bolii.
“În toate zonele din judeţ este atac de mană. Sunt parcele unde producătorii au efectuat tratamente preventive şi acelea sunt verzi. În plus, depinde şi de soiul cartofului, dacă este mai sensibil sau mai rezistent”, a explicat Margit Csiki.
Potrivit sursei citate, în acest an atacul de mană a apărut mai devreme decât altă dată, la sfârşitul lunii iunie, şi sunt producători care nu au efectuat tratamente, iar pierderile vor fi considerabile. Margit Csiki spune că în ceea ce priveşte producţia, se vor înregistra extreme, în sensul că de pe unele parcele se va obţine o recoltă foarte bogată iar de pe altele abia se vor acoperi cheltuielile cu înfiinţarea culturii.

“Celor care au făcut tratamente şi parcelele sunt verzi, le recomandăm să continue cu aceste tratamente, pentru a avea o producţie bună. În cazul celor care au ratat momentul tratărilor, le recomandăm să distrugă vrejii, pentru ca să nu se infecteze şi tuberculii”, a precizat Csiki.

Specialiştii spun că apariţia manei este favorizată de alternanţa căldură-umiditate atmosferică-ploaie, toate aceste condiţii fiind înregistrate în Harghita.
Culturile de cartofi din Harghita au mai fost atacate puternic de mană şi în 2010, dar specialiştii agricoli susţin că în acest an sunt afectate suprafeţe mai mari.
Cartoful este cultura de bază în Harghita, dar în ultimii ani a început să scadă suprafaţa cultivată, din cauză că producătorii au întâmpinat dificultăţi în valorificarea recoltei.

În acest an, pentru prima dată pentru prima dată în istoria judeţului, suprafaţa cultivată cu cartofi a scăzut sub zece mii de hectare, producătorii orientându-se spre culturi alternative.


Înapoi la știri
blog comments powered by Disqus