Euroferma

Emisiune pentru țărani deștepți …

Bistriţa-Năsăud: Subvenţiile pe suprafaţă pentru fermieri, plătite cu întârziere

teren-4
Banii pe care fermierii bistriţeni ar fi trebuit să îi încaseze în avans de la Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) din subvenţiile pe suprafaţă nu au putut fi viraţi în termenul anunţat de Ministerul Agriculturii, şi anume 16-31 octombrie, motiv pentru care plăţile au început să se facă doar de săptămâna aceasta.

Directorul APIA Bistriţa-Năsăud, Florin Căpraru, a organizat marţi o conferinţă de presă pentru a lămuri problema întârzierii, având în vedere că atât fermierii, cât şi primarii din mai multe comune l-au sunat pentru a-i cere explicaţii.
Potrivit acestuia, în judeţ sunt 36.700 de fermieri care au depus cerere de sprijin pe suprafaţă, dintre care până în prezent au primit decizie pozitivă 30.600 de solicitanţi, în timp ce la alţi peste 300 au fost constatate diverse erori, litigii sau conturi bancare incorecte.
În data de 3 noiembrie, au fost viraţi banii către 23.102 fermieri, iar alţi 7.498 de solicitanţi vor avea banii în conturi joi, 6 noiembrie. Avansurile plătite din subvenţiile pe suprafaţă însumează, în cazul acestora, aproximativ 25 de milioane de euro.
"Mai este o categorie de fermieri - 5.700 de fermieri, pe care noi nu-i putem procesa decât începând cu ziua de astăzi (marţi - n.r.), în măsura în care ei vor fi eşantionaţi de către APIA centrală. Aceşti 5.700 fermieri, care sunt răsfiraţi pe tot teritoriul judeţului, cu precădere în zona de munte, sunt impactaţi de un fond european de redresare economică - FERE. Este un fond constituit la nivelul Comisiei Europene, care are altă destinaţie decât plăţile pe suprafaţă. Însă el nu se consumă în niciun an şi banii aceia vin alocaţi către un alt fond - Fondul european de dezvoltare agricolă. Or, noi nu putem plăti fermierii din două fonduri în acelaşi timp", a explicat Florin Căpraru.
Potrivit directorului APIA Bistriţa-Năsăud, cei 5.700 de fermieri vor intra în ultimul control administrativ în această săptămână, iar banii le vor ajunge în conturi cel mai probabil săptămâna viitoare.
Întrebat despre motivele întârzierilor la plată, Florin Căpraru a spus că acestea sunt din cauza soft-ului folosit de APIA, care a fost suprasolicitat, dar şi devansării termenului de plată a acestui avans, de 59 euro pe hectar.

"Un motiv a fost legat de soft-ul pe care îl avem noi, acel program Siveco, dar nu e un motiv doar al judeţului Bistriţa-Năsăud, ci e un motiv pe ţară. Noi am încercat un lucru relativ greu într-o perioadă foarte scurtă. Practic, plata în avans, conform regulamentului european, trebuie finalizată până în 30 noiembrie. Odată ce tu ai în cap un termen de 30 noiembrie, evident că şi controalele administrative, pe teren, implementarea lor în sistem, analiza cazurilor respective se prelungeşte oarecum în timp. Or, având în vedere constrângerea de timp foarte accentuată, noi am fost obligaţi să parcurgem totul într-un timp foarte scurt. De aceea s-a lucrat zi şi noapte, am avut, pot să spun, un maraton în instituţie, s-a lăsat şi cu spitalizări", a afirmat Florin Căpraru.

Sursa: AGERPRES

Înapoi la știri
blog comments powered by Disqus