Investiţie de peste 14 milioane de lei pentru creşterea intensivă a sturionilor în judeţul Călăraşi
22/10/14 14:54 Adăugat în: Stiri agricultura | Stiri agricole
Singura unitate de creştere intensivă a sturionilor din România realizată pentru obţinerea caviarului aparţine unui tânăr antreprenor din localitatea Dichiseni, judeţul Călăraşi, care a reuşit să atragă 6,8 milioane de lei din fondurile Programului Operaţional pentru Pescuit (POP) 2007-2013 printr-un proiect cu o valoare totală de 14 milioane de lei.
Deşi nu este consumator de peşte, Marius Zainea a decis să investească în acest sector fiind fascinat de sturioni, "o specie remarcabilă şi extrem de rezistentă", de la care se poate folosi totul, de la carne şi icre până la piele şi cartilagiu. A demarat investiţia în
anul 2011 şi a finalizat-o în acest an, însă abia peste 5 ani poate spera la prima producţie de caviar, undeva la 1.300 de kilograme, după ce exemplarele de sturion din specia nisetru siberian vor ajunge la maturitate sexuală.
"Am construit totul de la zero. Era un teren viran aici şi am făcut îndiguire, o hală de producţie, utilităţi, amenajarea terenurilor, dotări. Tot terenul are 7.650 mp, iar hala 1.940 mp. Avem în hala de producţie un sistem recirculant pentru 39 de bazine şi credem că la sfârşitul implementării proiectului vom realiza o producţie de 13 tone de sturioni. Vor fi 5 cicluri de producţie, câte un ciclu în fiecare an. Anul acesta, la sfârşitul lunii martie, am făcut prima populare cu specia nisetru siberian, iar următoarea o începem anul viitor. La ora actuală avem 6.000 de exemplare de puiet", a precizat Marius Zainea.
Asigurarea cofinanţării proiectelor a reprezentat cea mai mare problemă întâmpinată de beneficiarii POP pe actuala programare financiară şi nici în acest caz nu a fost o excepţie.
"Cofinanţarea am realizat-o din împrumuturi bancare şi a fost foarte greu, incredibil de greu. Singura bancă care ne-a dat bani a fost Firenze, dar a durat 8-9 luni până am luat creditul. La celelalte bănci ale noastre au spus că nu suntem eligibili pentru că POP nu era eligibil", a explicat Zainea.
Antreprenorul povesteşte cum vede afacerea în următorii ani. "În primul rând creştem sturionii până ajung la maturitate sexuală, adică peste 5 ani, până încep să producă icre. Deocamdată nu vindem nimic. Se va face sexarea la trei ani, după care masculii se vor da către piaţa pentru carne, iar femelele se păstrează. Noi am mers pe o variantă pesimistă şi anume că vom avea 60% masculi şi sperăm să nu depăşească acest procent. De la sturion se vinde absolut totul, nu există nicio pierdere, se vinde inclusiv carnea, cartilagiu şi pielea. Estimăm să obţinem în anul cinci circa 1.300 de kg de caviar", a completat tânărul antreprenor.
Recunoaşte că în România există o piaţă de desfacere pentru caviar, deşi este foarte greu să intri în zona restaurantelor.
Exportul de caviar este şansa tânărului antreprenor datorită preţului extrem de competitiv pe care îl poate obţine pe piaţa externă atât la carne cât şi la caviar, în condiţiile în care în România piaţa neagră pe acest segment ajunge la 90-95%. Preţul minim pentru un kilogram de caviar este de 400 de euro brut, dar poate ajunge şi la 3.000 de euro pe kilogram.
"Afară merge mai bine caviarul pentru că aici este o piaţă neagră de 90-95%. Este foarte greu să intri în restaurante pentru că în România caviarul vine din Deltă şi poată fi vândut la orice preţ, şi cu 100 de euro pe kilogram. Eu am nişte costuri care nu-mi permit să fac acest lucru. Noi acum avem discuţii cu Camera de Comerţ Suedeză, avem
un contract semnat ca să intrăm cu caviar pe piaţa lor, iar carnea să o vindem pe piaţa internă. Preţul cărnii de sturion variază de la 6 euro în viu, dar poate ajunge până la 14 euro pe piaţa externă", a adăugat Zainea.
Marius Zainea nu s-a oprit aici şi a depus alte trei trei proiecte de investiţii, tot pe POP, referitoare la instalarea unui sistem de energie regenerabilă, o unitate de procesare şi un proiect de promovare în valoarea de circa 280.000 fiecare, din care 60% reprezintă banii nerambursabili.
"Vrem să ne reducem costurile cu energia electrică şi în acest sens avem un proiect de circa 280.000 de euro din care 200.000 de euro ajutor nerambursabil pentru instalarea de panouri fotovoltaice. În aceste condiţii, vom reuşi să reducem cu 60% costurile cu energia, care sunt în jur de 20.000 de lei pe lună. Pe acest proiect avem notificarea de contractare în septembrie, iar pe celelalte două nu avem încă niciun răspuns. Este vorba de un proiect privind realizarea unei unităţi de procesare şi un alt proiect care vizează etichetarea şi promovarea", a mai spus antreprenorul călărăşean.
Deşi în România mai sunt câteva ferme care vând sturioni, Marius Zainea nu se simte ameninţat de concurenţă deoarece aceştia doar vând caviar, nu şi produc.
Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR) organizează, în perioada 15-18 octombrie 2014, o vizită la beneficiari ai proiectelor finanţate din Programul Operaţional pentru Pescuit (POP) 2007-2014 din judeţele Călăraşi, Tulcea şi Constanţa, acestea fiind identificate ca exemple de bună practică.
Sursa: AGERPRES
Înapoi la știri
blog comments powered by Disqus