Euroferma

Emisiune pentru țărani deștepți …

Ministerul Agriculturii a pierdut la rectificare 82,6 milioane lei; subvenţiile către producători nu au fost afectate


Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR) a pierdut la rectificare 82,6 milioane de lei de la bunuri şi servicii, cheltuieli de capital şi împrumuturi, dar a reuşit să menţină nemodificate sumele alocate pentru subvenţii şi să obţină 1,4 miliarde de lei pentru avansul de 50% din plăţile pe suprafaţă, care se vor acorda începând cu 16 octombrie 2012.

"Rectificarea bugetară a tăiat şi Ministerului Agriculturii sume consistente, la fel ca şi celorlalte ministere, dar am fost mulţumit că nu s-au făcut reduceri de la capitolul subvenţii către producătorii agricoli. S-au tăiat fonduri de peste 82 de milioane de lei de la alte capitole precum bunuri si servicii, de la transferuri între unităţi şi cheltuieli de capital, dar care nu afectează activitatea ministerului. În schimb, a fost acordată o sumă de 1,4 miliarde de lei pentru asigurarea unui avans din plăţile pe SAPS (Schema de plată unică pe suprafaţă), începând cu 16 octombrie 2012", a declarat miercuri ministrul Agriculturii, Daniel Constantin.
Şeful MADR a precizat că această sumă va fi recuperată rapid de bugetul de stat, în circa 30 de zile, deoarece sunt bani decontaţi de Comisia Europeană.
"Acest avans în valoare de 1,4 miliarde lei asigură 50% din SAPS, începând cu 16 octombrie şi nu intră suplimentar la bugetului Ministerului Agriculturii. Ei se acordă în avans după care revin la buget după 30 de zile din fonduri europene", a precizat Constantin.
Potrivit sursei citate, rectificarea din august nu a adus nimic în plus la capitolul subvenţii şi nici pentru cofinanţarea proiectelor europene, ci doar promisiunea unei sume de 100 de milioane de euro la începutul lunii noiembrie, pentru plata ajutorului de minimis şi pentru plăţile complementare pe suprafaţă.
"Deşi nu am primit nimic pentru subvenţii la rectificare, avem promisiunea că la începutul lunii noiembrie vom primi 100 de milioane de euro, bani care vor merge pentru ajutorul de minimis, unde se vor cheltui 50 de milioane de euro, iar restul pentru suplimentarea plăţilor la hectar. Nici măcar pentru cofinanţarea proiectelor de dezvoltare rurală nu am primit nimic, dar avem garanţia că se vor asigura sumele necesare pentru cofinanţarea proiectelor europene. De asemenea, am făcut eforturi în interiorul bugetului, am mutat de la un capitol la altul, pentru a putea asigura şi în semestrul al doilea ajutorul pentru bunăstare la pasăre, pentru că la porc ajutorul a fost trecut pe fonduri europene", a subliniat ministrul Agriculturii.
Acesta a mai adăugat că rectificarea bugetară a asigurat sumele suplimentare pentru acordarea procentului de majorare salarială de 8%, în valoare de 8,9 milioane lei.

Potrivit datelor MADR, bugetul Ministerul Agriculturii a pierdut din fondurile alocate de stat circa 82,678 milioane lei, din care cele mai mari sume au fost tăiate la capitolele bunuri şi servicii, circa 20,327 milioane lei, cheltuieli de capital - 12,848 milioane lei şi împrumuturi - 44 milioane lei.
Au mai fost diminuate sumele pentru transferuri între unităţi ale administraţiei publice cu 5,327 milioane lei, alte transferuri cu 3,328 milioane lei şi alte cheltuieli cu 5,75 milioane lei.


Înapoi la știri
blog comments powered by Disqus