Euroferma

Emisiune pentru țărani deștepți …

Există speranţă că în 2013 culturile de rapiţă şi grâu vor arăta foarte bine


Culturile de rapiţă, grâu şi orz arată mult mai bine în această toamnă comparativ cu anul trecut, existând premisele ca, în 2013, să existe producţii mai bune, a declarat, miercuri, ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Daniel Constantin, la lansarea programului "Bunătăţi din România".

"Vreau să vă spun că, în această toamnă, cultura de rapiţă, de grâu şi orz arată mult mai bine comparativ cu anul trecut. Anul trecut am avut secetă în lunile septembrie, octombrie, noiembrie, atunci când aceste culturi aveau nevoie de apă. În acest an, nu am avut apă suficientă, dar am avut o cantitate de apă care a permis, totuşi, ca în acest moment starea de vegetaţie să arate culturi bune şi există speranţă că în 2013 culturile de rapiţă şi grâu vor arăta foarte bine", a menţionat Daniel Constantin.
În ceea ce priveşte producţia de legume de anul acesta, ministrul a apreciat că aceasta este sensibil egală, poate puţin mai mică faţă de cea înregistrată în 2011, motivul fiind seceta.
"Preţurile au fost ceva mai mari anul acesta, pe de o parte din cauza secetei, iar pe de altă parte din cauză că pe piaţa internaţională au crescut preţurile. În ultimul timp, însă, preţurile s-au stabilizat. Indicele de preţ monitorizat de instituţiile internaţionale s-a stabilizat, chiar a început o uşoară scădere", a adăugat el.

Ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, a participat, miercuri, la lansarea de către Metro România a programului "Bunătăţi din România", susţinut de ministerul de resort, care vizează încurajarea consumului de produse româneşti prin realizarea de parteneriate cu producătorii români.
În program participă peste 90 de producători autohtoni, care oferă diverse categorii de produse precum peşte, carne, preparate din carne, lactate, brânzeturi, legume şi fructe, pâine şi produse de panificaţie, vinuri şi conserve.
Condiţia principală pentru participarea la program este respectarea standardelor de calitate impuse de Metro România, precum şi utilizarea unor procese care pot asigura trasabilitatea produselor.

"Bunătăţi din România" continuă direcţia iniţiată de programul "D-ale Noastre", primul program din România cu susţinerea producătorilor locali de legume, lansat în luna mai de companie, în cadrul căruia Metro România asigură distribuţia produselor în reţeaua sa şi oferă asistenţă pe tot parcursul producţiei.
"Alături de legumele autentice ale noastre, proiectul 'Bunătăţi din România' completează oferta de produse româneşti disponibile în Metro Cash&Carry România atingând astfel aproximativ 75% din totalul sortimentului comercializat pentru categoriile de produse menţionate (circa 4.000 de articole din totalul sortimentului românesc)", a declarat Anca Vizireanu, director Cumpărări produse alimentare Metro Cash&Carry România.
Prin întreaga platformă de susţinere a producătorilor români, Metro România încurajează dezvoltarea unor sectoare cheie ale economiei.


Înapoi la știri
blog comments powered by Disqus