Euroferma

Emisiune pentru țărani deștepți …

Biocombustibilii, subiect de controversă între Comisia Europeană şi statele membre UE

biocombustibil-1
Trebuie impuse unele limite asupra biocombustibililor fabricaţi din cereale, au afirmat vineri Franţa şi Marea Britanie, punând totodată sub semnul întrebării detaliile unei propuneri a Comisiei Europene pentru un prag de 5 procente, scrie Reuters.

Îngrijorări legate de faptul că biocombustibilii ar putea produce mai multe probleme decât soluţii au condus la o schimbare majoră de politică în septembrie, când executivul UE a anunţat planuri pentru reducerea biomotorinei şi bioetanolului pe bază de cereale la 5 la sută din totalul consumului de combustibil pentru transport.
Comisarul pentru energie Guenther Oettinger a spus vineri că propunerea CE de 5 procente a luat în calcul investiţiile efectuate deja, dar că nu este o limită definitivă. El a explicat, în cadrul unei reuniuni a miniştrilor energiei din cele 27 de state membre, că un nivel puţin mai ridicat de 6 sau 7 procente, precum şi o separare a biomotorinei şi bioetanolului, 'ar putea fi mai adecvată pentru piaţa actuală'. 'Suntem dispuşi să fim flexibili', a notat el.
Motivul pentru care anumiţi biocombustibili de primă generaţie sunt consideraţi problematici este că ei măresc cererea generală pentru cereale şi afectează producerea de hrană în anumite zone, suscitând despăduriri şi drenarea unor terenuri. Acest proces este cunoscut sub denumirea de Schimbarea Destinaţiei Terenului (ILUC). În anumite cazuri, combustibili de primă generaţie pot fi mai dăunători mediului decât combustibilii fosili.

“Mie mi se pare o irosire teribilă de bani şi de mâncare să promovezi biocombustibili care sunt mai scumpi decât combustibilul fosil, nu creează o reducere semnificativă a gazelor cu efect de seră şi, în unele cazuri, par să producă mai multe emisii decât combustibilii fosili”, a declarat ministrul danez pentru mediu, energie şi clădiri, Martin Lidegaard. El a făcut apel la schimbări în planul Comisiei, inclusiv la controale mai dure asupra biocombustibililor cu cele mai importante efecte ILUC.


Înapoi la știri
blog comments powered by Disqus