Euroferma

Emisiune pentru țărani deștepți …

Cererile de solicitare a ajutorului specific pentru sectorul de agricultură ecologică pot fi depuse până la 15 octombrie


Potenţialii beneficiari pot depune, până la data de 15 octombrie 2012 inclusiv, cererile de solicitare a ajutorului specific pentru îmbunătăţirea calităţii produselor agricole în sectorul de agricultură ecologică, se arată într-un comunicat al Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură(APIA), remis joi.

Sprijinul este acordat din Fondul European de Garantare Agricolă (FEGA). Ajutorul se acordă pentru exploataţiile din producţia vegetală şi animalieră care sunt înregistrate în perioada de conversie (de trecere de la agricultura convenţională la agricultura ecologică).
Beneficiarii ajutorului specific pot depune o singură cerere de solicitare a ajutorului specific, fie pentru o exploataţie din producţia vegetală, fie numai pentru una din speciile din producţia animalieră sau numai pentru o exploataţie din apicultură.
În cazul în care beneficiarul exploatează mai multe terenuri aflate pe raza mai multor judeţe, cererea va fi depusă la centrul judeţean APIA pe raza căruia se află suprafaţa mai mare (pentru exploataţiile din domeniul vegetal). Pentru exploataţiile din domeniul creşterii animalelor, beneficiarul va depune cererea la centrul judeţean APIA pe raza căruia se află înregistrat sediul social pentru persoane juridice (PFA, ÎÎ, ÎF), respectiv domiciliul pentru persoane fizice.
Nerespectarea condiţiilor de eligibilitate prevăzute pentru acordarea ajutorului specific poate atrage, după caz, reducerea sau excluderea de la plată, respectiv penalităţi şi sancţiuni multianuale, în conformitate cu OMADR 17/2011.

Cuantumul plăţii anuale suplimentare/exploataţie se calculează de APIA, după finalizarea tuturor verificărilor, prin raportarea plafonului alocat pentru fiecare sector la numărul exploataţiilor eligibile, având în vedere plata anuală suplimentară maximă/exploataţie pentru fiecare categorie de dimensiune. În cazul în care plafonul solicitat depăşeşte plafonul alocat pentru fiecare sector, plata anuală suplimentară maximă/exploataţie se diminuează procentual cu aceeaşi valoare pentru toate categoriile de dimensiune a exploataţiei ale sectorului respectiv.
România beneficiază, pentru anul 2012, de suma totală de 4,098 milioane de euro, cu aproximativ 20% mai mult decât suma disponibilă pentru anul 2011.


Înapoi la știri
blog comments powered by Disqus