Olt: Preţul terenurilor agricole în creştere, cumpărătorii interesaţi de suprafeţe mari
25/02/15 15:31 Adăugat în: Stiri agricultura | Stiri agricole
Preţul terenurilor agricole în judeţul Olt a crescut în ultimii ani odată cu un interes din ce în ce mai mare al potenţialilor cumpărători care doresc să achiziţioneze în special suprafeţe compacte, de peste cinci hectare, potrivit preşedintelui Sindicatului Producătorilor Agricoli "Agrostar" Olt, Ion Păunel.
El a menţionat că proprietarii de terenuri dispuşi să le vândă sunt de obicei fermierii care deţin în proprietate suprafeţe foarte mici pe care ori le lucrează singuri, ori le-au dat în arendă un fermieri foarte mari.
"Se observă un interes crescut pentru cumpărarea de terenuri agricole. Sunt interesaţi să cumpere terenuri agricole în judeţul Olt, atât românii, cât şi străinii, pentru că sunt terenuri pe care se pot desfăşura toate tipurile de activităţi agricole. Cel mai mare interes este pentru suprafeţe compacte de peste 50 de hectare, dar şi pentru suprafeţe compacte de peste cinci hectare. Anul trecut, preţurile pentru suprafeţele de teren compacte au fost între 4.000 şi 6.000 de euro pentru un hectar", a spus Ion Păunel.
El a afirmat că cele mai mari preţuri ale terenurilor agricole sunt la suprafeţele mici, pentru legumicultură, din zonele cunoscute drept bazine legumicole. Preţurile terenurilor pentru legumicultură se situează între 10.000 şi 15.000 de euro pe hectar.
Deşi preţurile sunt în creştere, proprietarii de terenuri nu se grăbesc să le vândă şi aşteaptă să se ajungă la preţuri mari. Un alt motiv pentru care micii deţinători de terenuri ezită încă să le vândă este acela că nu au rezolvate aspecte legate de cadastru ori de proprietate.
"Deşi este cerere, proprietarii sunt în aşteptare, vor să vadă cum evoluează piaţa, dacă vor mai creşte preţurile. În multe cazuri nu au rezolvate chestiuni legate de proprietate, terenurile sunt pe numele părinţilor, bunicilor, nu au făcut succesiunea, nu au acte cadastrale şi nu au resurse financiare să rezolve aceste probleme, astfel că nu pot vinde. Cei care vor să vândă sunt de cele mai multe ori fermieri foarte mici, iar potenţialii cumpărători sunt fermierii foarte mari, care au în prezent în arendă suprafeţe întinse", a conchis Ion Păunel.
Sursa: AGERPRES
Înapoi la știri
blog comments powered by Disqus