Euroferma

Emisiune pentru țărani deștepți …

Achiziţia de berbecuţi şi juninci pentru îmbunătăţirea materialului genetic va fi subvenţionată şi în 2015

vaci-4
Achiziţia de berbecuţi şi juninci pentru îmbunătăţirea materialului genetic va fi subvenţionată şi în anul 2015, pentru că este un sector care are nevoie de investiţii foarte mari pentru a se revigora, a declarat, sâmbătă, la Indagra, vicepremierul Daniel Constantin, ministru al Agriculturii şi Dezvoltării Rurale.

"Am interacţionat cu foarte mulţi crescători de animale şi majoritatea au apreciat hotărârile de guvern adoptate în urmă cu trei săptămâni. Acum suntem în plină campanie de primire de cereri. Până pe 10 noiembrie au ocazia să investească în genetică prin cumpărarea de berbecuţi şi prin cumpărarea de juninci, astfel încât să ajungă la un nivel minim de animale. Mă bucur că au apreciat această măsură, pentru că investiţiile în genetică înseamnă o producţie mai mare la carne şi la lapte, deşi mulţi crescători au spus că timpul este foarte scurt. Probabil, vom mai avea o nouă sesiune şi în anul 2015, pentru că este un sector care are nevoie de investiţii foarte mari pentru a se revigora", a spus Daniel Constantin, după ce a vizitat mai bine de trei ore târgul de agricultură Indagra.
Acesta a subliniat că declinul efectivelor de bovine a fost stopat în anul 2014, înregistrându-se chiar şi o uşoară creştere. Din păcate, embargoul impus de Federaţia Rusă a creat probleme suplimentare crescătorilor de animale, însă ministrul a anunţat că MADR va veni cu un sprijin mult mai consistent pentru sector în anul 2015.

"După mulţi ani în care efectivele la bovine au scăzut, am oprit acest declin şi efectivele chiar au început să crească în acest an. Acum avem problema cu embargoul impus de Federaţia Rusă şi crescătorii au o problemă suplimentară, de aceea anul următor am decis să venim cu un sprijin mult mai mare, dublu la anumite categorii şi chiar de patru ori mai mare la alte categorii, pentru a sprijini creşterea efectivelor şi a producţiei, lucruri care se vor regăsi în costul de producţie", a adăugat ministrul Agriculturii.
Şeful MADR consideră că marele marele câştig al acestui târg este că i-a văzut pe agricultori uniţi în toate domeniile de activitate.
"M-am bucurat că au fost multe asociaţii la aceeaşi masă. După toate eforturile pe care le-am făcut şi noi şi dânşii este pentru prima dată când îi văd pe agricultori uniţi în toate domeniile de activitate. Nu mai sunt două asociaţii care se ceartă şi nu se pun de acord ca să promoveze un act normativ. Cred că acesta a fost marele câştig al acestui târg şi cred că de aceea am putut construi în agricultură, pentru că s-au înţeles cu toţii şi lucrează până la urmă pentru binele lor", a subliniat şeful MADR.
Potrivit actului normativ aprobat de Guvern, producătorii agricoli pot primi până la 15.000 de euro pe beneficiar, fonduri pentru achiziţionarea de berbeci din rase specializate - cel mult 2.500 lei/cap şi de juninci într-un cuantum de maximum 5.000 lei/cap.
Ministrul Agriculturii şi-a început vizita la corturile cu animale, unde a stat de vorbă cu crescătorii, unii dintre ei fiind însă nemulţumiţi de faptul că nu au fost anunţaţi din timp de noile măsuri privind subvenţionarea materialului genetic al animalelor. Daniel Constantin a degustat bunătăţile de la stâna improvizată în incinta Romexpo, fiind însoţit pe tot parcusul vizitei de secretarii de stat Daniel Botănoiu şi Peter Tamaş Nagy, dar şi de ministrul pentru Societatea Informaţională, Răzvan Cotovelea, şi de europarlamentarul Laurenţiu Rebega.
Daniel Constantin a trecut într-o scurtă vizită şi pe la standul societăţii Ceahlău de tehnică agricolă, la salonul de păsări şi în pavilionul central dedicat industriei alimentare, unde a vizitat standul unei firme care promovează noi tehnologii de ambalare a produselor alimentare. "Periplul" său la Indagra s-a încheiat la salonul dedicat produselor ecologice.
Ministrul s-a întâlnit la târg şi cu fostul premier Adrian Năstase şi soţia acestuia, Dana Năstase, care erau căutarea unor pruni, "vreo 20, care să-i înlocuiască pe cei care s-au uscat în grădină. Am mai primit şi nişte bulbi de flori, am luat şi nişte miere de mană. Mă bucur că s-a dezvoltat târgul acesta", au fost cuvintele adresate de Năstase ministrului Agriculturii.

Târgul Internaţional de Agricultură Indagra 2014 se desfăşoară în perioada 29 octombrie -2 noiembrie 2014 şi a reunit peste 450 de firme din 22 de ţări.

Sursa: AGERPRES

Înapoi la știri
blog comments powered by Disqus