Euroferma

Emisiune pentru țărani deștepți …

Galaţi: Aproximativ 4.000 de fermieri solicită subvenţii pentru animale


Un număr de 3.869 de fermieri cu exploataţii zootehnice au depus cereri la Agenţia de Plăţi şi Intervenţie în Agricultură (APIA) pentru a obţine cei 500 lei/bovină, a anunţat, vineri, directorul-adjunct al instituţiei, Ionel Nicula.

Potrivit acestuia, numărul total de animale pentru care fermierii au solicitat bani este de 29.120, iar suma pe care ar urma să se plătească, prin intermediul APIA, ajunge la 14.605.000 lei.
“Până la acest moment, s-au eliberat 297 de adeverinţe prin intermediul cărora fermierii îşi pot primi mare parte din bani, în urma protocoalelor încheiate de stat cu diverse bănci cu capital privat”, a spus Nicula.
În schimb, la APIA Galaţi s-au depus doar patru dosare de obţinere a subvenţiilor pentru culturile verzi din zonele defavorizate ale judeţului Galaţi-oraşul Târgu Bujor şi comunele Fârţăneşti, Nămoloasa, Oancea, Suceveni şi Vlădeşti. Valoarea subvenţiei este de 130 euro pe hectar.

Nicula a mai spus că APIA Galaţi întâmpină probleme din cauza personalului insuficient.
“Avem trei posturi vacante, dar s-au redus, prin HG 1038 din octombrie 2012. Am făcut demersuri la Bucureşti pentru înfiinţarea unor noi posturi, dar încă nu am primit niciun răspuns. Munca este una destul de dificilă, pentru că dăm autorizaţii de plată şi lucrăm cu bani. Iar sistemul în care se fac aceste operaţiuni nu se poate învăţa de pe o zi pe alta”, a precizat Nicula.


Înapoi la știri
blog comments powered by Disqus