Euroferma

Emisiune pentru țărani deștepți …

Dacă nu vom asigura cofinanţarea vom avea o mare problemă cu implementarea proiectelor europene

proiecte-1
Directorul general adjunct al Agenţiei de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit (APDRP), Nicolae Popa, a declarat sâmbătă, la Reghin, că dacă nu se va asigura cofinanţarea proiectelor europene România va avea o mare problemă cu implementarea acestora.

''Avem probleme mari cu băncile, nu vor să vină lângă noi. Chiar şi CEC-ul nu vine lângă noi acum. Şi acum la CEC durează 5-6 luni de zile evaluarea. Asta este problema cea mai mare, pentru că în lipsa cofinanţării avem aproape 2.000 de proiecte, mai exact 1.800 de proiecte la care s-a renunţat, în valoare de 450 milioane de euro. Băncile au politicile proprii, nu le interesează. (...) Legea creditelor agricole, ceva trebuie să facem pentru că dacă nu vom asigura cofinanţarea vom avea o mare problemă cu implementarea fondurilor europene'', a arătat Nicolae Popa, la Conferinţa de instruire şi informare a fermierilor şi autorităţilor locale privind implementarea proiectelor pe fonduri europene 2014 - 2020 pe dezvoltare rurală.
Nicolae Popa a spus că ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, a chemat băncile, care au fost invitate să prezinte pachete de oferte pentru IMM-uri, dacă doresc ca fondurile europene destinate PNDR să se deruleze prin intermediul lor.
''Domnul ministru a iniţiat o serie de întâlniri cu reprezentanţii băncilor, cu preşedinţii acestora, şi am convenit să încercăm să convenim cu ei asupra unui program viitor, în sensul ca toate sumele pe care le avem la dispoziţie, aproape 21 de miliarde de euro, să le rulăm prin aceste bănci care vor să vină lângă noi şi care să ne ofere un pachet de finanţare, de creditare, mult mai accesibil, cu dobânzi mult mai mici şi bineînţeles mă gândesc că interesul este comun. Ei trebuie să pună creditele în mişcare şi punându-le în mişcare realizează şi profit. Dacă le blochează, categoric îşi creează şi ei o problemă, dar ne creează şi nouă, din punctul de vedere al implementării programului - că fără cofinanţare bineînţeles că n-o să avem şanse foarte mari să accesăm toate fondurile europene'', a susţinut Popa.

Potrivit acestuia, cooperarea cu băncile trebuie pusă la punct până cel târziu la mijlocul anului 2014 şi urmează să se vadă care vor fi acele bănci care vor accepta.
''Interesul este comun... e bine şi pentru ei, şi pentru noi, şi pentru fermieri, cei care vor să investească în agricultura României. În momentul de faţă, în jur de 1.750 de proiecte s-au reziliat, s-au dezangajat, există riscul multor proiecte să nu ajungă la finalizare, pentru că nu găsesc cofinanţare în continuare, ele fiind în execuţie şi bineînţeles orice sumă trebuie să fie angajată, suma e undeva la 450 milioane de euro. O parte din această sumă sigur că se va direcţiona spre acele măsuri unde există deficit de finanţare şi unde trebuie să completăm acum, deci să supracontractăm. Şi, mă rog, o parte probabil va merge spre UE. Nu este o plăcere şi nicio bucurie pentru noi, dar asta este situaţia'', a afirmat reprezentatul APDRP.
Acesta a arătat că APDRP trebuie să înveţe din experienţa vechiului program 2007 - 2013 ce n-a mers, ce nerealizări au fost şi ce trebuie să se îndrepte, iar o problemă importantă a fost cea legată de bănci.
''Numai că ei (băncile, n.r.) au exagerat un pic poate mai mult, în sensul că au devenit atât de restrictivi încât fermierii n-au putut să se mai apropie de bănci - în sensul că au cerut, în loc de 110%, cât trebuia să depună gaj, au cerut 150-160%. Şi normal că fermierii n-au mai avut posibilitatea să identifice gajul pentru creditele pe care trebuia să le avanseze. Nu mai pun la socoteală dobânzile destul de mari, care, sigur, au influenţat foarte mult această stare de lucruri'', a accentuat Nicolae Popa.

La rândul său, deputatul Cristian Chirteş, membru al Comisiei pentru agricultură, silvicultură, industrie alimentară şi servicii specifice din Cameră, a arătat că agricultura românească nu are niciun fond de garantare, în condiţiile în care toate statele UE au bănci agricole.
''România nu are, nimeni nu creditează agricultura. Va trebui să găsim fonduri pentru ca fermierul să îşi finanţeze culturile, să fie creditat'', a susţinut deputatul.


Înapoi la știri
blog comments powered by Disqus