Euroferma

Emisiune pentru țărani deștepți …

Ministerul Agriculturii ar trebui să publice lunar situaţia concentraţiei de pesticide din legumele şi fructele româneşti

legume-3
Federaţia Agrostar solicită Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR) să publice lunar sau trimestrial o situaţie reală privind concentraţia de pesticide din legumele şi fructele româneşti, întrucât informaţiile apărute în mass media potrivit cărora aceste produse conţin cantităţi mari de pesticide aduc grave prejudicii financiare producătorilor români.

"În ultimele zile, mass-media a difuzat o ştire potrivit căreia legumele şi fructele româneşti conţin cantităţi mari de pesticide şi sunt periculoase pentru consumatori. Astfel de informaţii trebuie clarificate urgent de către autorităţi atât pentru siguranţa consumatorului, cât şi pentru că aduc prejudicii mari, financiare şi de imagine, producătorilor români. Ar trebui ca Ministerul Agriculturii să difuzeze lunar sau trimestrial o situaţie reală privind concentraţia de pesticide în legumele şi fructele româneşti bazată pe analizele făcute de Agenţia Fitosanitară, singura agenţie acreditată pentru efectuarea unor astfel de analize. O astfel de măsură se impune cu atât mai mult cu cât nu putem să nu remarcăm faptul că această ştire apare în contextul în care prevederile Legii 321/2009 nu se aplică, supermaketurile şi hipermaketurile motivând că produsele româneşti 'nu corespund din punct de vedere vizual' pentru a le achiziţiona. Şi, pentru că 'nu corespund', în prezent, legumele şi fructele româneşti nu se regăsesc în aceste magazine în cantităţile stabilite de lege", a declarat secretarul general al Agrostar, Horaţiu Raicu.
Acesta consideră că este de datoria Ministerul Agriculturii să ia măsuri astfel încât producătorii români, grav afectaţi de secetă şi de întârzierea plăţii subvenţiilor, să nu aibă de suferit şi de pe urma unor astfel de informaţii vehiculate în spaţiul public.
Federaţia Agrostar, cea mai mare federaţie sindicală din domeniul agricol, are în componenţă peste 45.000 de membri, atât producători agricoli, cât şi salariaţi din agricultură şi servicii conexe, din sectorul privat, cât şi din cel bugetar. Federaţia Agrostar este una dintre puţinele organizaţii afiliate pe plan internaţional, fiind afiliată UITA şi EFFAT la nivel european.

Sursa: AGERPRES

Înapoi la știri
blog comments powered by Disqus