Euroferma

Emisiune pentru țărani deștepți …

Producţia obţinută din agricultura ecologică, în scădere în 2012


Producţia obţinută din agricultura ecologică va fi în acest an mai mică decât anul trecut, din cauza secetei, dar nu va fi la fel de "greu încercată" ca şi producţia din agricultura convenţională, consideră preşedintele Asociaţiei Operatorilor din Agricultura Ecologică "Bio România", Marian Cioceanu.

"Producţia obţinută din agricultura ecologică se va situa în acest an în trendul agriculturii româneşti, dar nu va fi la fel de greu încercată. În sistemul agriculturii ecologice, aceeaşi secetă afectează mai puţin deoarece producţia ecologică este întotdeauna mai mică decât cea obţinută în agricultura convenţională. Vom avea o scădere de producţie, dar procentual nu poate să fie la fel şi nu cred că va fi atât de mare", a declarat preşedintele Asociaţiei Operatorilor din Agricultura Ecologică "Bio România", Marian Cioceanu.
Acesta a precizat că se vor înregistra scăderi de 10-15% la producţia de grâu, de 20-30% la culturile de toamnă şi între 30 şi 50% la miere.
"Din ceea ce am discutat cu fermierii noştri, vom avea la grâu o scădere a producţiei cu 10-15 procente faţă de anul trecut, în timp ce la culturile recoltate în toamnă scăderea va fi mai mare, undeva între 20-30% la porumb şi floarea soarelui. Şi producţia de miere de albine obţinută în sistem ecologic s-a redus cu 30-50%, în funcţie de zone. În schimb, fructele de pădure nu prea au fost afectate de secetă", a spus Marian Cioceanu.

În ceea ce priveşte consumul intern de produse ecologice, şeful Bio-România a precizat că, deşi în ultimul an s-a observat o uşoară creştere, România nu consumă mai mult de 1,5-2% din totalul alimentelor consumate.
"Din discuţiile cu fermierii s-a constat o creştere cu 10% a consumului intern de produse ecologice, faţă de anii precedenţi, deşi pe totalul alimentelor consumate înregistrăm între 1,5% şi 2%", a subliniat şeful Bio-România.
Cioceanu a afirmat că în acest an au crescut foarte mult preţurile la export, producţia fiind vândută din câmp la recoltare.
"Am avut o creştere năucitoare a preţurilor la export. Fermierii au vândut din câmp la un preţ pe care nu-l aşteptau. Dacă nu aveam probeleme cu lichidităţile şi cu lipsa spaţiilor de depozitare proprii, cred că preţurile ar fi fost duble în primăvară pentru cei care puteau să stocheze producţia. Mă întreb ce sa va întâmpla cu preţurile la alimentele de bază în primăvara viitoare, inclusiv în agricultura convenţională, pentru că toată lumea a exportat, iar asta înseamnă că noi vom importa dublu. Poate ar trebui să avem puţină înţelepciune să facem o rezervă de stat de două milioane de tone de grâu, nu de 300.000 de tone", a adăugat preşedintele Bio-România.

Suprafaţa cultivată în sistem ecologic va ajunge la 350.000 ha în acest an, o creştere cu 50.000 de hectare faţă de 2011, în timp ce numărul producătorilor înregistraţi s-a dublat faţă de anul trecut.
"Deşi suprafeţele nu sunt încă centralizate, cu siguranţă vor fi anul acesta peste 350.000 de hectare certificate ecologic. Ne aşteptăm ca şi suprafaţa la arabil să crească anul acesta, dar deocamdată nu putem estima cât reprezintă. Producătorii înregistraţi în sistem au ajuns la 24.000, mai mult decât dublu faţă de cei 10.000 din 2011. Exporturile vor scădea în cantitate, chiar dacă sunt preţurile foarte ridicate, iar ca valoare este deocamdată greu de estimat pentru că nu avem un cod CAEN diferit. Anul trecut am estimat valoarea exporturilor de produse ecologice la 200 de milioane de euro", a spus şeful Bio-România.

La fel ca în anii trecuţi, România continuă să exporte cu precădere cereale, miere, fructe de pădure şi foarte puţin produse procesate, precum brânzeturi, vinuri sau produsele de panificaţie.Ţările europene sunt principalele pieţe de export ale României pentru produsele ecologice, Germania, Austria sau Belgia fiind printre ţările care importă masiv materie primă obţinută în sistemul ecologic autohton, dar şi principalele furnizoare de produse bio procesate pentru piaţa românească.


Înapoi la știri
blog comments powered by Disqus