Euroferma

Emisiune pentru țărani deștepți …

Dacian Cioloş: România poate să îşi adapteze instrumentele din PAC pentru a creşte competitivitatea din agricultură

ciolos-4
România poate să îşi adapteze instrumentele din Politica agricolă Comună (PAC) pentru a-şi creşte competitivitatea din agricultură, pornind însă de la situaţia specifică în care se află, a declarat, joi, comisarul european pentru agricultură şi Dezvoltare Rurală, Dacian Cioloş, într-o conferinţa de profil.

"Este important pentru România că poate să îşi adapteze instrumente din Politica agricolă Comună pentru a-şi duce agricultura la un nivel de competitivitate, pornind de la situaţia specifică în care se află în momentul de faţă. Asta presupune şi existenţa unei strategii sau abordări multianuale de politici agricole, nu doar în PNDR, unde există deja, dar şi în abordarea privind modul de utilizare a plăţilor directe", a spus Cioloş.
Acesta a precizat că în această săptămână Parlamentul European urmează să adopte legislaţia de implementare a PAC, ceea ce înseamnă că statele membre vor avea toată legislaţia europeană pentru a putea începe pregătirea reformei.
"Cred că putem vorbi de o decizie finală pentru a putea pune în aplicare PAC în următoarele luni. În această săptămână, Parlamentul urmează să adopte ceea ce numim noi legislaţia de execuţie, de implementare a PAC, care a fost deja adoptată de Comisie. Este acum o procedură formală această legislaţie, trece prin Parlament şi, imediat ce este adoptată, statele membre au practic toată legislaţie europeană pentru a putea începe pregătirea reformei", a subliniat Dacian Cioloş.
Comisarul european a menţionat două elemente noi, de principiu, în modul de abordare a PAC, pe care le consideră deosebit de importante pentru statele membre.
"Am avut o schimbare de abordare a PAC ţinând cont că suntem 28 de state membre în UE şi că nu mai putem merge cu un model central însoţit de o serie de derogări pentru ţările care au modele de agricultură, nu întotdeauna adaptate la modelul central. Am venit cu o abordare de integrare a realităţii UE pentru că avem o agricultură diversă şi diversitatea se traduce prin instrumentele pe care le punem la dispoziţie. Al doilea element important este o mai multă flexibilitate pentru statele membre în aplicarea PAC, mai ales pe partea de model de plăţi directe, pentru că pe dezvoltare rurală există această flexibilitate", a explicat Cioloş.

Potrivit sursei citate, aceste noutăţi de principiu nu vor schimba regulile, care vor fi aceleaşi pentru toată lumea.
"Pe gestiunea pieţei, aici nu există elemente de flexibilitate pentru statele membre. Trebuie să avem reguli comune şi trebuie să avem bugetul comun. Pe de altă parte, flexibilitatea presupune şi o responsabilitate din partea statelor membre, pentru că trebuie să o folosească pornind de la analiza specifică a situaţiei din statul respectiv, dar fără ca PAC, în mod adaptat, să creeze probleme celorlalte state membre", a mai spus comisarul european.


Înapoi la știri
blog comments powered by Disqus