Euroferma

Emisiune pentru țărani deștepți …

ANM: Conţinutul de umiditate din sol va prezenta valori scăzute în majoritatea regiunilor agricole


Conţinutul de umiditate din stratul de sol 0-20 cm (ogor) va prezenta valori scăzute şi deosebit de scăzute în majoritatea regiunilor agricole, doar în nordul Moldovei, în nordul şi nord-estul Munteniei, precum şi în sudul Transilvaniei aprovizionarea cu apă a solului se va situa în limite satisfăcătoare, potrivit prognozei agrometeorologice valabilă pentru intervalul 15-21 septembrie 2012, întocmită de specialiştii Administraţiei Naţionale de Meteorologie (ANM).

În perioada analizată, conţinutul de apă pe adâncimea de sol 0-100 cm, în cultura neirigată de porumb, va înregistra valori deosebit de scăzute (secetă pedologică extremă, puternică şi local moderată), la nivelul întregii ţări.
"Pe fondul menţinerii regimului termic din aer şi sol mai ridicat, precum şi a deficitelor accentuate de apă în sol, procesele de maturare la culturile agricole vor fi în continuare stânjenite, semnalându-se forţări stadiale, ştiuleţi subdimensionaţi şi boabe şiştave la porumb, fructe mici şi deshidratate, producţiile fiind reduse cantitativ şi calitativ. De asemenea, la culturile de toamnă înfiinţate până în prezent, pe terenurile afectate de fenomenul de seceta pedologică, ritmurile de creştere şi dezvoltare (germinare, răsărire, înfrunzire) vor fi încetinite", se arată în raportul ANM privind starea de vegetaţie a culturilor.
Sub aspect fenologic, la floarea-soarelui se vor extinde şi chiar finaliza lucrările de recoltare, în cea mai mare parte a zonelor de cultură, iar cultura de porumb va parcurge predominant maturitatea deplină (70-100%), continuându-se totodată recoltarea, la nivelul întregii ţări.
În centrul şi estul ţării, sfeclă de zahăr se va afla la îngroşarea axei hipocotile şi acumularea zahărului în rădăcină. Cartoful va înregistra uscarea vrejilor şi maturitatea tehnologică, precum şi recoltarea, la soiurile semitardive şi tardive.
De asemenea, în plantaţiile pomi-viticole, la soiurile ajunse la maturitatea de consum se va continua recoltarea, iar la speciile de sezon se vor semnala coacerea fructelor/boabelor, lemnului, precum şi acumularea zahărului. Fenologic, rapiţa şi orzul de toamnă semănate în epoca optimă se vor afla în fazele de germinare-răsărire (10-60%) şi apariţia primelor frunze(10-25%).

Specialiştii ANM apreciază că în primele zile ale perioadei 15-21 septembrie 2012 va predomina o vreme mai caldă decât în mod obişnuit, după care, spre sfârşitul intervalului, regimul termic al aerului va deveni normal, în majoritatea regiunilor agricole.
Temperatura medie diurnă a aerului va fi cuprinsă între 14 - 27 grade Celsius, în prima parte a intervalului, valori mai ridicate cu 1 - 9 grade Celsius, comparativ cu mediile multianuale şi între 12 - 20 grade Celsius în restul zilelor, limite apropiate de normalul perioadei. Temperatura maximă a aerului se va situa între 18 şi 34 grade Celsius, în toată ţara, iar temperatura minimă se va încadra între 6 şi 20 de grade Celsius, în aproape toate zonele de cultură, posibil mai scăzută în depresiuni.

Regimul termic mediu diurn al solului la adâncimea de 5 cm se va situa între 15 - 27 grade Celsius, optim continuării însămânţărilor de toamnă (rapiţă, orz) şi parcurgerii primelor faze de vegetaţie, respectiv germinare şi răsărire la culturile înfiinţate până în prezent.
ANM prognozează ploi locale, sub formă de aversă, însoţite de descărcări electrice şi intensificări de scurtă durată ale vântului, în cea mai mare parte a ţării.


Înapoi la știri
blog comments powered by Disqus