Euroferma

Emisiune pentru țărani deștepți …

ANM: Rezerva de umiditate din sol se încadrează în limite satisfăcătoare; valori scăzute în stratul de sol 0-20 cm


Rezerva de apă din sol se va încadra în limite satisfăcătoare, apropiate de optim şi optime, în cea mai mare parte a Munteniei, nordul Moldovei, centrul Dobrogei şi local în sud-vestul şi sudul Transilvaniei, dar şi în nordul Banatului, potrivit prognozei agrometeorologice valabilă pentru intervalul 4-10 septembrie 2012, întocmită de către specialiştii Administraţiei Naţionale de Meteorologie (ANM).

În perioada analizată, conţinutul de umiditate în stratul de sol 0-20 cm (ogor) va prezenta valori scăzute (secetă pedologică moderată) şi deosebit de scăzute (seceta pedologică puternică şi local extremă), pe majoritatea suprafeţelor agricole.
Din punct de vedere al stării de vegetaţie a culturilor agricole şi în condiţiile agrometeorologice menţionate, pe suprafeţele agricole unde se va menţine fenomenul de secetă pedologică cu diferite grade de intensitate, procesele de coacere şi maturare la culturile agricole vor fi stânjenite, semnalându-se în continuare îngălbenirea şi uscarea parţială şi totală a aparatului foliar, subdimensionarea elementelor de rod (ştiuleţi de dimensiuni reduse şi boabe sistave, seminţe seci, fructe/boabe mici şi deshidratate), cu efecte negative asupra potenţialului productiv.
De asemenea, lucrările de pregătire a patului germinativ în vederea însămânţărilor din prima epocă (rapiţă şi orz) se vor efectua cu dificultate, în special pe arealele cu deficite de umiditate în sol. În funcţie de data semănatului, cultura de floarea-soarelui va parcurge maturitatea deplină (50-100%) şi recoltarea, la nivelul întregii ţări. Sub aspect fenologic, porumbul îşi va definitiva faza de maturitate în ceară (100%), plantele aflându-se predominant la maturitatea deplină (10-100%) şi recoltare. Sfecla de zahăr va înregistra predominant îngroşarea axei hipocotile şi acumularea zaharului în rădăcină, iar cartoful, creşterea tuberculilor, uscarea vrejilor şi recoltarea la soiurile aflate la maturitatea tehnologică.

Potrivit prognozei agrometeorologice emise de ANM, la speciile pomi-viticole se vor semnala creşterea şi maturarea fructelor/boabelor, concomitent cu acumularea zaharurilor, iar la varietăţile de sezon aflate la maturitatea tehnologică se vor extinde lucrările de recoltare. Cultura de rapiţă semănată pe suprafeţe restrânse din estul ţării se va afla în primele faze de vegetaţie (germinare-răsărire), îndeosebi pe arealele agricole cu o aprovizionare satisfăcătoare cu apă a solului, continuându-se totodată lucrările de semănat.
Specialiştii ANM apreciază că, în perioada următoare, va predomina un regim termic al aerului mai ridicat decât în mod obişnuit, în aproape toată ţara. Temperatura medie diurnă a aerului va fi cuprinsă între 14 şi 28 de grade Celsius, valori mai ridicate cu 1 - 8 grade Celsius, înregistrându-se în majoritatea regiunilor agricole.
Temperatura maximă a aerului se va situa între 20 şi 34 de grade Celsius, iar cea minimă se va încadra între 4 - 21 grade Celsius, în cea mai mare parte a zonelor de cultură, valorile cele mai scăzute fiind posibile în depresiuni. ANM prognozează ploi locale, sub forma de aversă, reduse cantitativ, însoţite de descărcări electrice şi intensificări de scurtă durata ale vântului, în cea mai mare parte a ţării.


Înapoi la știri
blog comments powered by Disqus