Euroferma

Emisiune pentru țărani deștepți …

Olt: Primele tomate româneşti produse anul acesta în judeţ au ajuns în pieţele din marile oraşe

rosii1
Fermierii din sudul judeţului Olt au început recoltarea primelor tomate produse anul acesta, cele extratimpurii, care pot fi găsite de două zile în pieţele din Bucureşti, Cluj, Sibiu şi Braşov, potrivit preşedintelui Sindicatului Producătorilor Agricoli Olt, Ion Păunel.

El a spus că tomatele româneşti ce au ajuns în pieţele din oraşele menţionate provin de la fermierii din Izbiceni, Cilieni, Tia Mare şi Scărişoara, care au solarii cu sisteme de încălzire.
Directorul Direcţiei Agricole Judeţene (DAJ) Olt, Emil Marinescu, a precizat, pentru AGERPRES, că pentru aceste prime recolte de tomate au fost efectuate analize, la un laborator din Capitală, privind remanenţa pesticidelor şi a îngrăşămintelor, iar rezultatele sunt "bune, în limitele normale".
"O parte dintre fermierii care au solicitat înscrierea în programul de sprijin pentru tomate cultivate în spaţii protejate au început să recolteze şi aceste tomate se vând deja în Bucureşti, cinci fermieri le vând în Bucureşti. Legumicultorii din Izbiceni şi Cilieni au fost primii care au recoltat tomate în această primăvară. Au fost efectuate şi primele analize privind remanenţa pesticidelor şi a îngrăşămintelor iar rezultatele sunt bune, sunt în limitele normale", a spus Marinescu.
Peste 1.500 de fermieri din judeţul Olt au solicitat înscrierea în programul de sprijin pentru tomate cultivate în spaţii protejate (sere sau solarii), judeţul fiind pe primul loc la nivel naţional din punct de vedere al numărului de legumicultori înscrişi în program, potrivit şefului DAJ Olt, Emil Marinescu.
El a menţionat că suprafaţa cultivată cu tomate în spaţii protejate în judeţ este de aproximativ 200 de hectare, iar înscrierile în program vor continua, deoarece pot primi sprijin financiar şi legumicultorii care vor recolta şi vinde roşii în noiembrie.
Preţurile roşiilor româneşti produse în judeţul Olt pot ajunge şi la 20 lei pe un kilogram, în desfacerea cu amănuntul, a spus Ion Păunel, care a explicat că producătorii au costuri mult mai mari pentru aceste roşii extratimpurii faţă de costurile cu legumele produse în solarii neîncălzite ori în câmp.
"Primii fermieri care au recoltat tomate sunt cei care au avut centrale termice în solarii. Ei au recoltat din prima zi a lunii mai. Peste două săptămâni vor apărea pe piaţă şi tomatele timpurii, produse în spaţii protejate, dar neîncălzite. Pentru cumpărători preţurile par mari - circa 18-20 de lei pe kilogram în pieţele agroalimentare şi circa 12-13 lei pe kilogram în pieţele de gross, însă ele sunt aşa deoarece costurile fermierilor pentru aceste prime recolte, extratimpurii, sunt foarte mari, fermierii au început să muncească şi să aibă costuri cu energia, combustibilul pentru încălzirea solariilor, încă din noiembrie pentru a avea recoltă la începutul lunii mai", a afirmat liderul Sindicatului Producătorilor Agricoli Olt.
El a menţionat că preţurile vor scădea în aproximativ două săptămână, când va creşte cantitatea de tomate româneşti.
"În judeţul Olt sunt acum aproximativ 150 de fermieri care au solarii încălzite şi care au cultivat tomate extratimpurii. După jumătatea lunii mai vor recolta şi fermierii care au cultivat tomate în solarii neîncălzite, aşa că preţurile vor scădea, iar în iunie, când va creşte producţia, vor creşte suprafeţele de pe care se recoltează, ne aşteptăm la cantităţi mult mai mari decât acum şi la preţuri mai mici", a adăugat Păunel.
Conform acestuia, numărul fermierilor din judeţul Olt care au instalat centrale termice în solarii a crescut în ultimii trei ani, de la mai puţin de 10 în 2015, la aproximativ 150 în prezent şi tot mai mulţi fermieri vor să investească pentru a încălzi solariile în sezonul rece. El consideră că aceste investiţii au fost posibile şi datorită accesării unor fonduri nerambursabile europene pentru instalarea tinerilor fermieri.
Producătorii agricoli din România sunt susţinuţi, începând din acest an, printr-un program guvernamental să cultive tomate în spaţii protejate (sere, solarii), astfel încât să asigure necesarul de consum intern din producţia autohtonă.
Valoarea sprijinului financiar acordat beneficiarilor este de 13.481,4 lei/beneficiar/an, sumă ce reprezintă contravaloarea în lei a 3.000 euro/beneficiar/an, pentru o suprafaţă de 1.000 de metri pătraţi. Programul se desfăşoară pe o perioadă de 8 ani.
Pentru a fi eligibili pentru acordarea ajutorului de minimis pentru cultura de tomate, de 3.000 de euro/an, beneficiarii trebuie, printre altele, să deţină o suprafaţă cultivată cu tomate în spaţii protejate de cel puţin 1.000 de metri pătraţi, să obţină o producţie de minimum 2 kilograme tomate/mp, dar şi să valorifice o cantitate de tomate de 2.000 kilograme, dovedită cu documente justificative.

Sursa: AGERPRES

Înapoi la știri
blog comments powered by Disqus