Euroferma

Emisiune pentru țărani deștepți …

Directorul Nicolae Popa, din APDRP, anunţă simplificarea "stufărişului" la accesarea de fonduri europene

euro2
Aproape 30% din “stufărişul” întocmirii unui proiect european se va reduce, urmând să se simplifice şi procedurile de lucru, complicate şi greoaie, a declarat luni, la Oradea, directorul general adjunct cu implementarea tehnică în cadrul Agenţiei de Plăţi, Dezvoltare Rurală şi Pescuit (APDRP), Nicolae Popa.

“Lucrăm şi urmărim, la fel, cu foarte mare atenţie să simplificăm procedurile de lucru, complicate şi greoaie, ce duc la prelungirea termenelor de evaluare, de contractare şi de plată”, a precizat Nicolae Popa, prezent la Oradea pentru învestirea lui Cristian Marin Buzlea în funcţia de director al Oficiului Judeţean pentru Plăţi, Dezvoltare Rurală şi Pescuit Bihor, festivitate la care a participat alături de subprefectul Cristian Bitea şi directorul general adjunct al Centrului Regional Satu Mare, Cosmin Bota.
Noul director Cristian Buzlea, consilier al fostului ministrul al Dezvoltării Regionale şi Turismului Eduard Hellvig, timp de un an, s-a arătat încrezător în capacitatea bihorenilor de a folosi fondurile europene pentru a atenua decalajul dintre mediul urban şi cel rural. El şi-a manifestat o mare disponibilitate de comunicare cu beneficiarii, inclusiv primari, firmele de consultanţă, cele mai bune proiecte europene implementate urmând să fie promovate ca exemple într-o revistă specială.
Faptul că APDRP este singura agenţie din ţară cu ritmul de absorbţie cel mai ridicat, rezultate bazate însă pe o muncă asiduă, inclusiv în weekend-uri ale angajaţilor, a determinat conducerea agenţiei să solicite guvernului suplimentarea cu 50 de posturi a personalului din oficiile de plăţi din ţară. Pe primele locuri vizate sunt Centrul regional 6, din care face parte Bihorul, alături de centrele regionale Timiş şi Alba.
“Aşteptăm acum răspunsul de la conducerea ministerului pentru cele 50 de posturi în oficiile de plăţi din ţară. Oamenii noştri au muncit, şi-au făcut datoria, lucrând chiar în program prelungit, eforturi pentru care le mulţumesc”, a declarat luni directorul Popa.
El a precizat că Bihorul a accesat cele mai multe fonduri europene din zonă, în valoare de peste 300 de milioane de euro, fiind printre primele din ţară.
În calitatea sa de membru în Comisia de elaborare a strategiei de dezvoltare rurală, Nicolae Popa a trecut în revistă principalele direcţii şi măsuri ale perioadei de finanţare 2014-2020, România având un buget de aproape 10 miliarde de euro (inclusiv cofinanţarea).
Popa a mai spus că din cele 25 de măsuri ale exerciţiului bugetar 2007-2013 vor rămâne doar şase sau şapte, cele mai importante fiind instalarea tinerilor fermieri, pentru care România încearcă să ridice suma la 70.000 de euro/caz, infrastructura rurală, fermele familiale, înfiinţarea IMM-urilor în mediul rural, stimularea activităţii turistice, dezvoltarea sistemelor de irigaţii.

Primul draft al strategiei de dezvoltare rurală va fi finalizat la sfârşitul lunii iunie, după care în luna septembrie vor începe discuţiile cu UE, astfel încât în 2014, spre sfârşit, să înceapă prezentarea programului 2014-2020.


Înapoi la știri
blog comments powered by Disqus