Euroferma

Emisiune pentru țărani deștepți …

Tulcea: Demersuri pentru înfiinţarea unui fond de finanţare special destinat Deltei Dunării


Autorităţile tulcene au început demersurile pentru înfiinţarea unui fond cu mai multe surse de finanţare special destinat Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării (RBDD), acesta urmând să devină funcţional începând din anul 2014, odată cu noul exerciţiu financiar al UE.

La iniţiativa Consiliului Judeţean Tulcea, la finele săptămânii trecute la Bucureşti a avut loc o întâlnire între autorităţi tulcene şi centrale pe tema înfiinţării unui asemenea fond, necesar în condiţiile complexităţii problemelor din RBDD, conform guvernatorului Rezervaţiei, Edward Bratfanof.
"Am propus să plecăm de la Strategia de dezvoltare a Deltei Dunării care este în curs de aprobare şi de la Master-planul de dezvoltare a Deltei întocmit în anul 2005 şi aprobat ulterior, să facem o strategie a Deltei şi să încercăm să conturăm un fond special pentru Rezervaţie. Suprafaţa şi complexitatea problemelor de aici impun o asemenea abordare pentru Delta Dunării", a declarat guvernatorul Rezervaţiei, Edward Bratfanof.
Acesta a menţionat că înfiinţarea unui asemenea fond special pentru Delta Dunării trebuie aprobată de Uniunea Europeană, finanţările urmând să fie disponibile începând din anul 2014.
"Ar fi foarte bine, dacă am reuşi să convingem Uniunea Europeană că este nevoie de un asemenea fond. Dacă nu, poate vom reuşi din anul 2020", a menţionat guvernatorul Edward Bratfanof.

Ideea înfiinţării unui asemenea fond pentru RBDD a fost făcută publică pe data de 14 septembrie în timpul unei conferinţe de presă susţinută la Crişan, localitate din Delta Dunării, de comisarii europeni pe mediu şi agricultură, Janez Potocnik şi Dacian Cioloş.
'Delta Dunării s-ar preta foarte bine pentru o abordare multifonduri. Toate resursele financiare şi conceptuale s-ar putea reuni într-o strategie locală gândită de autorităţi locale, populaţie şi organizaţii neguvernamentale, astfel încât din 2014 România să negocieze cu Uniunea Europeană o asemenea abordare", a declarat la vremea respectivă comisarul european pe agricultură Dacian Cioloş.

"Delta Dunării este o comoară. Avem posibilitatea să păstrăm Delta aşa cum este acum şi nu trebuie să ratăm această şansă. Trebuie să-i sprijinim pe aceşti oameni care trăiesc aici, care merită să fie sprijiniţi şi care luptă să păstreze ce este aici. Întrezăresc oportunităţi majore în perspectiva viitorului buget al UE", a declarat la rândul său comisarul european pe mediu Janez Potocnik.


Înapoi la știri
blog comments powered by Disqus