Euroferma

Emisiune pentru țărani deștepți …

Peste 63 de milioane de lei pentru distribuirea fructelor proaspete în şcoli, în 2012/2013


Cheltuielile totale pentru implementarea programului de distribuire a fructelor proaspete în şcoli se ridică la 63,27 milioane lei, în anul şcolar 2012/2013, iar numărul elevilor din clasele I-VIII şi din cele pregătitoare care vor intra în program depăşeşte 1,714 milioane, potrivit unui proiect de act normativ aflat în avizare internă la Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR).

Acest program se adresează atât elevilor din învăţământul public cât şi din cel privat, limita valorii zilnice pentru un elev fiind de 0,4 lei.
Potrivit proiectului de act normativ, costurile pentru distribuţia merelor în anul 2012, în perioada 5 noiembrie - 21 decembrie, sunt de 24 de milioane de lei, iar pentru anul 2013 de 32,92 milioane de lei, în perioada 14 ianuarie - 20 martie 2013. De asemenea, costurile cu implementarea măsurilor adiacente se ridică la 5,69 milioane lei.
Din datele publicate pe site-ul MADR, valoarea programului este de 62,6 milioane lei, respectiv 13,32 milioane euro, şi cuprinde totalul fondurilor reprezentând sumele alocate de la bugetul de stat pe perioada de indisponibilitate a fondurilor comunitare de 46,016 milioane lei (9,79 milioane euro) şi a co-finanţării publice şi a cheltuielilor, altele decât cele eligibile, în valoare de 16,602 milioane lei (3,53 milioane euro). În anul 2013 suma ce se va rambursa României de către Comisia Europeană sub forma contribuţiei financiare externe aferente acestui program este de 46,016 milioane lei, respectiv 9,79 milioane euro.

Programul de încurajare a consumului de fructe în şcoli urmăreşte, pe lângă stimularea producţiei interne de fructe, prin implementarea măsurilor adiacente, crearea şi fixarea de obiceiuri alimentare sănătoase în rândul elevilor din clasele I-VIII.
Potrivit programului, măsurile adiacente ce se vor implementa în anul şcolar 2012/2013 vizează organizarea de vizite la ferme pomicole sau legumicole, la staţiuni de cercetare pomicolă sau legumicolă, la zilele recoltei, expoziţii, târguri sau alte evenimente şi/sau activităţi similare, organizarea de concursuri tematice cu premii ca modalităţi practice educative care să contribuie la dezvoltarea cunoştinţelor elevilor şi prin activităţi de grădinărit.
Implementarea acestui program reprezintă o oportunitate acordată sectorului românesc de fructe şi legume în diversificarea şi dezvoltarea activităţilor de producţie şi comercializare. Totodată, implementarea pe termen lung a acestui program la o vârstă la care se formează obiceiurile alimentare poate contribui la reducerea cheltuielilor destinate tratări diferitelor afecţiuni cauzate de o alimentaţie nesănătoasă.
România implementează acest program comunitar de încurajare a consumului de fructe în şcoli, începând cu anul 2009/2010.


Înapoi la știri
blog comments powered by Disqus