Euroferma

Emisiune pentru țărani deștepți …

APDRP: Plăţile pe dezvoltare rurală au depăşit 4,73 miliarde de euro; absorbţie efectivă de peste 54%

euro2
Agenţia de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit (APDRP) a încheiat contracte de finanţare pentru 64.850 de investiţii în mediul rural, în valoare totală de 5,184 miliarde de euro, plăţile efectuate către beneficiari depăşind 4,73 de miliarde de euro, ceea ce reprezintă o absorbţie efectivă de peste 54% din sumele alocate României de Uniunea Europeană.

Potrivit unui comunicat al APDRP remis marţi, investiţiile propuse pentru finanţare de către fermieri, investitori sau autorităţi locale asigură creşterea sau îmbunătăţirea producţie agricole sau îmbunătăţirea vieţii în mediul rural prin dezvoltarea infrastructurii rurale.
Astfel, pentru “Renovarea şi dezvoltarea satelor” prin măsura 322 a Programului Naţional de Dezvoltare Rurală (PNDR) au fost semnate contracte pentru finanţarea a 789 de proiecte de investiţii în spaţiul rural românesc. Prin aceste proiecte, autorităţile locale beneficiază de fonduri nerambursabile de 1,713 miliarde de euro pentru realizarea a 10.600 de kilometri de drumuri comunale, de conducte de alimentare cu apă şi de conducte de canalizare.
De asemenea, prin submăsura d) a măsurii 322 (“Investiţii privind lucrări de refacere şi modernizare a infrastructurii rutiere afectate de inundaţii în anul 2010&rdquoWinking au fost refăcute 1.379 de poduri şi podeţe, precum şi 679 de kilometri de drumuri, afectate de inundaţiile anului 2010. Valoarea acestor lucrări este de 153,6 milioane de euro, fonduri acordate prin PNDR în urma contractării a 143 de proiecte.
Pentru “Îmbunătăţirea şi dezvoltarea infrastructurii legate de dezvoltarea şi adaptarea agriculturii şi silviculturii” (măsura 125) APDRP a încheiat 460 de contracte cu o valoare de 508 milioane de euro, iar proiectele finanţate cu aceşti bani asigură irigarea unei suprafeţe totale de 130.000 de hectare, în timp ce suprafaţa de teren protejată de inundaţii este de 40.266 de hectare.
Totodată, prin măsura 125 mai sunt finanţate proiecte de investiţii pentru realizarea a 2.000 de kilometri drumurilor agricole în interiorul exploataţiilor agricole şi a 1.623 de kilometri de drumuri forestiere.
Până în acest moment, pentru modernizarea exploataţiilor agricole (măsura 121) au fost aprobate pentru finanţare cu fonduri europene peste 200 de exploataţii care produc şi utilizează energie regenerabilă şi au fost sprijinite 145 de exploataţii de semi-subzistenţă. Peste 1.700 de exploataţii finanţate prin această măsură aparţin fermierilor care fac parte dintr-o formă asociativă. În total, prin Măsura 121 sunt încheiate 2.083 de contracte pentru care au fost alocaţi 774 de milioane de euro, fonduri europene nerambursabile.
Potrivit datelor APDRP, investiţiile finanţate pentru “creşterea valorii adăugate a produselor agricole şi forestiere” (măsura 123 împreună cu Schemele de Ajutor de Stat aferente) au creat, prin cele 1.026 de proiecte aflate în implementare, 9.838 de locuri noi de muncă.
Investiţiile eligibile care sunt sprijinite financiar prin măsura 123 sunt centrele de sortare şi ambalare ouă, depozitele frigorifice, abatoarele, halele de procesare a legumelor şi fructelor, secţiile de prelucrare a cărnii sau unităţile de producţie a sucurilor naturale. Tot în categoria investiţiilor care beneficiază de fonduri nerambursabile sunt centrele de vinificaţie, fabricile de ulei, de produse lactate sau de procesare a mierii. Prin implementarea acestor investiţii, capacitatea unităţilor care procesează produse agricole creşte la peste 11 milioane de tone în fiecare an.
De asemenea, prin măsura 312 a PNDR (“Sprijin pentru crearea şi dezvoltarea de micro-întreprinderi&rdquoWinking, au fost finanţate 2.225 de noi microîntreprinderi. Investiţiile în producerea de energie regenerabilă prin măsura 312 sunt în număr de 499. Alte 42 de investiţii se înscriu în domeniul dezvoltării activităţilor meşteşugăreşti şi de artizanat. Valoarea totală a contractelor aferente acestei măsuri este de 336,4 milioane de euro.
Proiectele de investiţii în turismul rural (măsura 313), în număr de 986, beneficiază de fonduri nerambursabile de 162 de milioane de euro. Dintre acestea, prin 510 proiecte s-au solicitat fonduri nerambursabile pentru construcţia sau modernizarea de structuri turistice de cazare în spaţiul rural. Agroturismul este vizat de 142 de proiecte, acestea presupunând construcţia sau modernizarea pensiunilor agroturistice în care se desfăşoară activităţi legată de agricultură, creşterea animalelor sau de cultivarea diferitelor tipuri de plante şi livezi de pomi fructiferi.
Investiţiile în activităţi recreaţionale (ştranduri şi piscine, achiziţionare de mijloace de transport tradiţionale pentru plimbări, trasee pentru echitaţie, rafting etc.) sunt incluse în 38 de proiecte ale măsurii 313. Alte proiecte finanţate prin această măsură au propus înfiinţarea în zonele rurale a centrelor de informare turistică, prevăzute cu toate echipamentele necesare, inclusiv cu personal de specialitate.
Datele APDRP arată că “Instalarea tinerilor fermieri” (măsura 112) a prezentat un interes deosebit în rândul fermierilor sub 40 de ani. Astfel, în mediul rural au fost instalaţi 9.423 de tineri fermieri, pentru sprijinirea acestora fiind semnate contracte de finanţare în valoare totală de 208 milioane de euro nerambursabili.
Tinerii fermieri instalaţi la propria lor fermă sunt interesaţi, în mod deosebit creşterea animalelor şi culturile vegetale, aşadar de realizarea fermelor mixte. Dintre tinerii fermieri care au fost selectaţi pentru finanţare prin această măsură, peste 2.000 sunt femei.
În ceea ce priveşte contractele aferente Măsurii 141 (“Sprijinirea fermelor agricole de semi-subzistenţă&rdquoWinking acestea au ajuns la numărul record de 47.008 cu o valoare nerambursabilă de 352,5 milioane de euro. Dintre acestea, 24.332 de contracte sunt atribuite către tineri sub 40 de ani.

De la demararea PNDR în anul 2008, Agenţia de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit a gestionat 139.879 de cereri de finanţare, în valoare de peste 17,659 miliarde de euro. Până la această dată, au fost selectate pentru a primi finanţare nerambursabilă 68.115 de proiecte în sumă de 5,7 miliarde de euro, ceea ce reprezintă un grad de angajare de 77% a fondurilor disponibile prin PNDR.
APDRP a plătit, până în prezent, beneficiarilor, aproximativ 4,737 miliarde de euro, ceea ce înseamnă o absorbţie efectivă de peste 54% din sumele alocate de către Uniunea Europeană.


Înapoi la știri
blog comments powered by Disqus