Euroferma

Emisiune pentru țărani deștepți …

Mureş: Agricultorii solicită peste 6,9 milioane de lei compensaţii pentru pagubele produse de secetă


Agricultorii din judeţul Mureş au depus peste 19.400 de cereri prin care solicită ajutor pentru pagubele produse de secetă în valoare de peste 6,9 milioane de lei, a anunţat miercuri, Liviu Timar, şeful Direcţiei pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală (DADR) Mureş.

"Toate producţiile din acest an sunt mai mici (...) Pentru a compensa efectele secetei, actualul Guvern a promovat HG 197/2012, prin care se acordă un ajutor de minimis tuturor producătorilor agricoli - persoane fizice, PFA-uri, SRL-uri - dar numai pentru zece hectare cultivate în arabil. Şi celor care au avut 1.000 de hectare li se acordă tot pentru 10 hectare. Termenul de depunere la nivelul direcţiilor agricole a fost 15 octombrie şi noi suntem în faza de finalizare, facem ultimele corecţii. S-au depus 19.400 de cereri, un număr destul de mare, pentru 69.000 ha. Asta înseamnă valoric în jur de 6,9 milioane de lei. Este o sumă semnificativă", a declarat presei Liviu Timar.
Acesta a precizat că plata, conform actului normativ, va începe din 1 noiembrie, însă tot ceea ce este înscris în cereri trebuie să corespundă cu datele deţinute de Agenţia de Plăţi şi Intervenţii în Agricultură.
"La APIA se verifică, o parte prin teledetecţie. Nu cred să fie modificări sau anumite nereguli, fiindcă se ştie că APIA verifică şi oamenii sunt penalizaţi dacă nu se respectă ceea ce se declară", a precizat Liviu Timar.
Şeful DADR Mureş a afirmat că la aproape toate culturile din această toamnă producţiile înregistrate sunt cu 50-60% mai mici faţă de cele obţinute anul trecut.

Timar preciza recent că deşi cantitatea de precipitaţii a fost cu mult sub media multianuală, nu se poate vorbi de culturi calamitate în totalitate, ci doar de producţii diminuate în diferite procente.
De exemplu, la cultura de grâu, orz şi triticale, în judeţul Mureş s-a obţinut, în acest an, o producţie considerată bună pentru condiţiile meteo din acest an, adică 2.800-3.000 de kg/ha, iar la porumb boabe, 2.700-2.800 de kg /ha, faţă de 4.900 de kg/ha cât a fost anul trecut.


Înapoi la știri
blog comments powered by Disqus