Euroferma

Emisiune pentru țărani deștepți …

MADR: Fermierii beneficiază în acest an de subvenţii mai mari decât în 2011


Fermierii beneficiază în acest an de subvenţii mai mari decât în 2011, în pofida unui buget extrem de mic pentru nevoile agriculturii, iar organizaţiile de agricultori au fost consultate în privinţa deciziilor luate pentru susţinerea sectorului, menţionează Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR), într-un comunicat remis miercuri.

"Ministerul Agriculturii a fost şi este deschis oricând discuţiilor corecte cu fermierii din România. Deciziile ministerului sunt transparente şi sunt luate întotdeauna după consultări prealabile cu organizaţiile de agricultori. În acest context MADR priveşte cu atenţie şi preocupare protestul de astăzi al unei părţi din reprezentanţii fermierilor şi mai ales la revendicările acestora. Agricultorii au avut parte de susţinere totală din partea MADR, în ciuda unui buget extrem de mic pentru nevoile agriculturii în 2012, susţinere care s-a reflectat în majorarea sumelor pe care fermierii le primeau în 2011", se menţionează într-un comunicat al MADR.
Potrivit datelor MADR, fermierii primesc în sectorul vegetal un sprijin de la bugetul Uniunii Europene, bugetul naţional şi un ajutor de minim de circa 176,6 euro pe hectar, cu 32,7% mai mare decât în 2011 (133,07 euro/ha), un sprijin financiar pentru bovine mai mare cu 21,9%, de la 410 la 500 de lei pe cap de animal, fondurile pentru bunăstarea la păsări au crescut de la 388,7 milioane lei în 2011 la 432,8 milioane lei în 2011 (+11,3%), iar pentru porcine, de la 75,4 milioane pe trimestru la 85 milioane pe trimestru în 2012 (12,7%).
În acest an, MADR a mai alocat fonduri în anumite sectoare care nu au fost finanţate anul trecut, respectiv sprijinul pentru bivoliţele de lapte de 187,5 euro cap, sprijinul la taurine din rasa de carne de 300 de euro/cap, despăgubiri pentru îngheţ de 8,1 milioane lei şi ajutor de stat pentru producătorii de cartofi de 7,457 milioane lei.

MADR precizează că eforturile ministerului sunt cunoscute şi încurajate de importante asociaţii din agricultură, care, deşi nu s-au manifestat în favoarea unei mişcări de protest, au fost anunţate ca parte a mişcării de stradă. Astfel, din cinci organizaţii care ar fi trebuit să protesteze astăzi în Capitală, doar două au continuat acest demers. "Din păcate, atât LAPAR cât şi HOLSTEIN RO nu acţionează în numele fermierilor pe care ar trebui să-i reprezinte, ci în numele unor interese pur politice. De altfel, Costel Caraş este preşedintele HOLSTEIN RO dar şi preşedintele unui partid politic, ceea ce devalidează întreaga acţiune organizată astăzi (miercuri - n.r.). Elocvent este faptul că protestul poartă aceeaşi denumire ca şi moţiunea simplă depusă în Parlament de către ARD", menţionează MADR în comunicat.

Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale va continua consultarea permanentă cu reprezentanţii fermierilor, astfel încât bugetul anului 2013 să reflecte creşterea sprijinului pentru sectorul agricol, proces care a început în perioada mai-octombrie 2012.


Înapoi la știri
blog comments powered by Disqus