Euroferma

Emisiune pentru țărani deștepți …

Cluj: Sprijin financiar pentru agricultorii cu recoltele compromise de secetă


Agricultorii din judeţul Cluj ale căror culturi au fost afectate de seceta din acest an vor fi sprijiniţi financiar de Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale cu suma de 100 de lei pe hectarul de teren arabil cu recolte compromise.

Directorul executiv al Direcţiei pentru Agricultură a judeţului Cluj, Marius Corneliu Popu, a declarat marţi într-o conferinţă de presă că procedura de primire a cererilor a fost deschisă în data de 8 septembrie şi se va încheia în 15 octombrie.
Până în acest moment la sediul DAR au fost depuse 50 de astfel de solicitări din partea producătorilor agricoli ale căror recolte au fost parţial sau total distruse din cauza deficitului prelungit de apă.

"Cererile se depun însoţite de o copie după buletinul sau cartea de identitate, dovada contului activ de la Trezorerie sau de la Bancă, o copie a cererii unice de plată pe suprafaţă pentru anul 2012 de la Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA), pe care să fie menţionat 'conform cu originalul' şi o adeverinţă în original care să ateste conform înscrisurilor de la registrul agricol suprafaţa de teren folosită de solicitant. Beneficiarii sprijinului financiar nu pot să renunţe la calitatea de producători agricoli pentru care primesc acest ajutor pentru condiţii de secetă pe o perioadă de trei ani începând cu anul acordării sumelor de bani de către minister", a spus Marius Corneliu Popu.
El a precizat că începând din luna iulie DAR a monitorizat stadiul culturilor agricole din judeţ, astfel că se cunoaşte cu exactitate situaţia celor calamitate de secetă. În ceea ce priveşte culturile de porumb 500 de hectare din cele 40.000 cultivate au fost compromise sută la sută de secetă.

"Orice sumă este mică pentru un agricultor dar cei 100 de lei la hectar reprezintă, în acest moment, un ajutor binevenit, deloc de neglijat. Agricultorii vor primi banii în această toamnă", a spus directorul executiv al DAR.
Modelele de cerere pentru acordarea sprijinului financiar se găsesc la sediile primăriilor şi la DAR Cluj.


Înapoi la știri
blog comments powered by Disqus