MADR: Peste 28 de milioane de lei pentru compensarea pierderilor înregistrate de agricultori în 2014 (proiect)
05/03/15 10:51 Adăugat în: Stiri agricultura | Stiri agricole
Producătorii agricoli din sectorul vegetal, care au înregistrat pagube din cauza fenomenelor meteo nefavorabile, în perioada ianuarie - august 2014, vor primi ajutoare de minimis, în funcţie de cultura afectată, până la 1.200 de lei pe hectar, sumele totale alocate de Ministerul Agriculturii în acest sens depăşind 28 de milioane de lei, potrivit unui proiect de Hotărâre de Guvern publicat pe site-ul Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR).
"Resursele financiare necesare aplicării schemei de ajutor de minimis prevăzute în prezenta hotărâre sunt de 28,229 milioane lei şi se asigură de la bugetul de stat, în limita prevederilor bugetare aprobate cu această destinaţie Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale pe anul 2015", se arată în document.
Cuantumul maxim al sprijinului financiar este de 335 lei/ha pentru culturile de grâu, porumb, sorg, floarea-soarelui, rapiţă, orz, secară, triticale, ovăz, soia şi orzoaică, de 610 lei/ha pentru legume în câmp şi pepeni, cartofi - 700 lei/ha, plantaţii pomicole - 1.200 lei/ha, plantaţii viticole - 500 lei/ha, sfeclă de zahăr - 400 lei/ha, lucernă, muştar şi tutun - 250 lei/ha, căpşuni - 300 lei/ha şi culturi în spaţii protejate - 610 lei/ha.
Beneficiarii schemei de ajutor de minimis sunt întreprinderi/întreprinderi unice definite care exploatează culturi agricole/culturi în spaţii protejate/plantaţii
pomicole/viticole, şi care depun cereri de ajutor în baza prezentei hotărâri, în calitate de producători agricoli persoane fizice autorizate, întreprinderi individuale şi întreprinderi familiale sau de producători agricoli persoane juridice, precum şi oricăror forme asociative cu/sau fără personalitate juridică constituite
conform legii.
Fenomene hidrometeorologice nefavorabile manifestate în perioada ianuarie-august 2014 asupra culturilor agricole sunt: grindină, ploi torenţiale, viituri, inundaţii, infiltraţii de apă produse de ploi torenţiale, vânt puternic, căderi masive de zăpadă, îngheţ.
Potrivit proiectului, sprijinul financiar prevăzut se calculează pentru fiecare beneficiar în funcţie de suprafaţa sau suprafeţele înscrise în procesul-verbal de constatare a pagubelor. Pentru obţinerea ajutorului de minimis, beneficiarii menţionaţi depun cererea de ajutor minimis însoţită de documentele prevăzute în proiectul de act normativ, în termen de 15 zile de la data intrării în vigoare a prezentei hotărâri.
Valoarea totală a ajutorului de minimis care se acordă unei întreprinderi/întreprinderi unice nu poate depăşi echivalentul în lei al sumei de 15.000 euro pe durata a 3 exerciţii financiare, în cursul exerciţiului financiar actual şi în cele două exerciţii financiare precedente.
Sumele reprezentând ajutoare de minimis se plătesc întreprinderilor într-o singură tranşă, în termen de 45 de zile de la intrarea în vigoare a prezentei hotărâri.
Schema are ca scop acordarea de ajutoare de minimis întreprinderilor care îşi desfăşoară activitatea în domeniul producţiei primare de produse agricole, pentru compensarea pierderilor cauzate fenomenelor hidrometeorologice nefavorabile manifestate în perioada ianuarie-august 2014 asupra culturilor agricole/culturilor în spaţii protejate/plantaţiilor pomicole/viticole.
Sursa: AGERPRES
Înapoi la știri
blog comments powered by Disqus