Euroferma

Emisiune pentru țărani deștepți …

Crescătorii de păsări cer ajutorul autorităţilor pentru a evita o majorare a preţurilor la carnea de pasăre


Crescătorii de păsări din România vor solicita ajutorul autorităţilor pentru a putea evita o majorare a preţurilor la carnea de pasăre cu cel puţin 15% din cauza costurilor ridicate de producţie înregistrate în această perioadă.

"Sistemul avicol din România este în suferinţă din cauza preţurilor ridicate la furaje, care au crescut cu 25-30% în această perioadă, comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut. Furajele reprezintă 60% din costul cărnii de pasăre, iar crescătorii sunt nevoiţi să crească preţul cu cel puţin 15%, respectiv cu un leu pe kilogram carcasă, pentru a putea continua să funcţioneze. Dacă în prezent vindem la poarta fermei cu un preţ de 7,4 lei/kg carcasă, acesta ar trebui să crească la 8,4 lei, ceea ce înseamnă că va ajunge în piaţă la 11,5 lei/kg. Din păcate nu cred că puterea de cumpărare a românilor poate suporta o astfel de creştere, deşi tot ceea ce noi cumpărăm este în euro, respectiv cerealele, energia, gazele, dar în piaţă vindem în lei", a declarat luni, preşedintele Uniunii Crescătorilor de Păsări din România (UCPR), Ilie Van.
Acesta a precizat că autorităţile trebuie să găsească o soluţie pentru menţinerea preţurilor în piaţă, dar şi pentru a-i ajuta pe producători, una dintre soluţii fiind împărţirea Taxei pe Valoare Adăugată (TVA) între statul român şi producători.
"Propunerea noastră este de a lăsa o parte din TVA la producători, în condiţiile în care Fondul Monetar Internaţional (FMI) nu a aprobat reducerea TVA la alimente. Dacă vom dispune de un procent din TVA, ideal ar fi de 10%, consider că ar fi o măsură benefică, nu numai pentru producători pentru că şi-ar putea continua activitatea, ci şi pentru consumatori deoarece preţurile la carnea de pasăre ar rămâne neschimbate", a explicat preşedintele UCPR.
Potrivit sursei citate, exporturile de produse avicole au înregistrat, în volum, o creştere cu 20% până la finele lunii iulie 2012, faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, iar în valoare, într-un procent mult mai mare.
"Crescătorii vând la export circa 25% din producţie şi în special produse din carne de pui şi semipreparate cu valoare adăugată mare, înregistrând la finele lunii iulie o creştere cu 20% în volum, comparativ cu perioada similară din 2011. Din păcate, românii ajung să mănânce produse ieftine de o calitate inferioară, dar aduse din import", a subliniat reprezentantul crescătorilor de păsări.
Potrivit statisticilor, 85% din exporturile crescătorilor români merg către ţările UE, iar 15% în Asia şi ţările arabe. Importurile provin în cea mai mare parte din ţările UE, iar în cantităţi mai mici, din Brazilia.

Ilie Van a adăugat că în primele şase luni din acest an a crescut şi producţia de carne de pasăre în viu, cu circa 8-10% faţă de aceeaşi perioadă din 2011, până la 250.000 de tone, estimările pentru întregul an 2012 fiind de 440.000 - 450.000 de tone.
Potrivit datelor Ministerului Agriculturii, în primele cinci luni din acest an au fost exportate 38.572 tone de carne şi organe de pasăre, în valoare de 84,471 milioane de euro şi au fost importate 36.942 tone, în valoare de 45,6 milioane de euro.

În UCPR activează peste 200 firme avicole, care deţin în jur de 550 de ferme, primele 15 mari companii asigurând 60% din producţia de carne de pasăre. Principalele companii din industria avicolă de pe piaţa românească sunt Transavia, Agricola Bacău şi Avicola Crevedia.
Consumul intern de carne de pasăre se ridică la aproximativ 400.000 tone, peste 85% fiind susţinut din producţia internă.


Înapoi la știri
blog comments powered by Disqus