Deficite de umiditate în solul agricol în zone din Dobrogea, Muntenia, Moldova şi Transilvania
28/10/14 14:20 Adăugat în: Stiri agricultura | Stiri agricole
Regiuni din Dobrogea, Muntenia, Moldova şi Transilvania vor continua să înregistreze deficite de umiditate în solul agricol, deşi meteorologii prognozează precipitaţii sub formă de ploi locale, dar şi mixte (ploaie, lapoviţă şi ninsoare), însă nesemnificative din punct de vedere agricol, se arată în prognoza agrometeorologică, valabilă pentru intervalul 28 octombrie - 3 noiembrie 2014.
Din punct de vedere meteorologic, în primele zile ale intervalului, va predomina o vreme mai rece decât în mod obişnuit, după care, spre sfârşitul perioadei, se va produce o încălzire treptată în evoluţia regimului termic, acesta devenind normal, în aproape toată ţara.
Temperatura medie diurnă a aerului se va încadra între -3 şi 10 grade Celsius, la începutul intervalului, abaterile termice negative fiind de până la 8 grade Celsius, şi între 3 şi 11 grade Celsius, în restul zilelor, limite apropiate de mediile multianuale.
În timp ce temperatura maximă a aerului va fi cuprinsă între 3 şi 15 grade, la scara întregii ţări, minima aerului se va situa între -9 şi 8 grade Celsius, în majoritatea regiunilor agricole, valorile cele mai scăzute fiind posibile în depresiunile din nordul Moldovei şi estul Transilvaniei, unde izolat vor fi condiţii de producere a brumei şi îngheţului la suprafaţa solului.
Temperatura medie diurnă a solului la adâncimea de 10 cm va oscila între 4 şi 14 grade Celsius, îndeosebi în zonele de câmpie, optimă pentru desfăşurarea proceselor de germinare, răsărire şi înfrunzire la culturile de toamnă înfiinţate până la această dată. Se prognozează precipitaţii sub formă de ploi locale, dar şi mixte (ploaie, lapoviţă şi ninsoare), nesemnificative din punct de vedere agricol, acestea fiind însoţite de intensificări temporare ale vântului, îndeosebi în jumătatea sudică a ţării.
Conform estimărilor agrometeorologice, în următoarea săptămână, aprovizionarea cu apă în stratul de sol 0-20 cm/ogor va prezenta valori satisfăcătoare, apropiate de optim şi optime, în majoritatea regiunilor agricole ale ţării. În cea mai mare parte a Dobrogei, estul Munteniei, sud-estul şi izolat în sud-vestul Moldovei, sud-vestul Transilvaniei, se vor înregistra deficite de umiditate în sol (secetă pedologică moderată şi izolat puternică).
În condiţiile agrometeorologice menţionate, pe fondul regimului termic din aer şi sol mai scăzut decât în mod obişnuit de la începutul intervalului, ritmurile vegetative la speciile de toamnă se vor desfăşura uşor mai lent în majoritatea zonelor de cultură, iar în depresiunile nordice şi centrale, procesele de creştere şi dezvoltare vor fi stânjenite şi chiar stagnate temporar.
Sub aspect fenologic, orzul şi grâul de toamnă vor parcurge fazele de germinare (40- 100%) şi răsărire (10-100%), precum şi înfrunzirea (10-40%), în cea mai mare parte a teritoriului agricol.
Cultura de rapiţă înfiinţată în epoca optimă se va afla la germinare (50-100%), răsărire (10-100%) şi înfrunzire (4-14 frunze), îndeosebi în sudul şi sud-estul ţării. Hibrizi semi- tardivi şi tardivi de porumb se vor recolta de pe ultimele suprafeţe.
La sfecla de zahăr ajunsă la maturitatea tehnologică se vor putea finaliza lucrările de recoltare, iar în majoritatea plantaţiilor, speciile pomi-viticole vor înregistra procesele de maturare a lemnului/coardelor, îngălbenirea/căderea frunzelor, precum şi recoltarea la soiurile tardive. În zilele fără precipitaţii, lucrările agricole de sezon se vor putea desfăşura pe ansamblu în condiţii bune.
Specialiştii ANM recomandă, în acest context: urgentarea lucrărilor de eliberare a suprafeţelor agricole de resturile vegetale şi continuarea efectuării arăturilor adânci de toamnă, continuarea pregătirii patului germinativ şi semănatului la grâul de toamnă, precum şi finalizarea lucrărilor de recoltare, transport şi depozitare a produselor agricole de pe ultimele suprafeţe.
Sursa: AGERPRES
Înapoi la știri
blog comments powered by Disqus