Preţul cărnii de pasăre, în cădere liberă la producătorii români
22/12/15 09:06 Adăugat în: Stiri agricultura | Stiri agricole
Industria avicolă din România oferă consumatorilor români carne suficientă în această perioadă, la preţuri "foarte bune", în scădere faţă de cele înregistrate în perioada similară a anului trecut, acestea fiind influenţate semnificativ de importurile masive de carne de pasăre provenite din Polonia la "preţuri derizorii", potrivit preşedintelui Uniunii Crescătorilor de Păsări din România (UCPR), Ilie Van.
"Avem carne suficientă pentru piaţa internă, nu se vinde cât am vrea noi deşi preţul este foarte mic. Vindem la poarta fermei cu 6 lei kilogramul de carne de pasăre în carcasă. Ca o medie, pe tot anul, am vândut pe kilogram cu un leu mai ieftin decât anul trecut. Ne-au omorât importurile la carnea de pasăre, mai ales cele din Polonia. Această ţară produce foarte multă carne de pasăre, de 5 ori mai mult decât noi, deşi sunt numai de două ori populaţia noastră şi bineînţeles că excedentul pe care îl au din cauza embargoului cu Rusia îl livrează pe unde pot, inclusiv în România, dar la preţuri derizorii. Noi bănuim că este o problemă şi pe partea de calitate", a declarat pentru AGERPRES preşedintele UCPR, Ilie Van.
Acesta a precizat că vânzările de carne de pasăre în această perioadă se ridică la circa 30.000 de tone, "nu mai mult, pentru că acum nu prea este momentul ei, ci al cărnii de porc". În schimb, preşedintele UCPR afirmă că industria avicolă din România a reuşit să exporte anul acesta în jur de 80.000 de tone de produse cu valoare adăugată, în pofida importurilor masive de carne de pasăre, exporturile fiind susţinute şi de reducerea TVA la produsele alimentare, măsură care a intrat în vigoare la 1 iunie 2015.
"Am crescut exporturile, atingem cam 80.000 de tone anul acesta, dar importurile sunt de 130.000 de tone. Însă noi exportăm produse cu valoare adăugată mare, preţul mediu fiind de 2.400 de euro/tonă, în timp ce importurile sunt la 1.200 euro pe tonă, pentru că se importă carne de slabă calitate. Consumatorul român preferă produsul românesc dacă este corect etichetat, însă sunt firme româneşti care tranşează şi ambalează carnea provenită din Polonia, scriu pe etichete că sunt ambalate de acele firme, însă nu scrie nicăieri că este produs în Polonia. Cred că aici, la etichetare, trebuie făcut urgent mai mult ca să fie toţi obligaţi să scrie pe etichetă ţara unde a fost produsă carnea de pasăre. Consumatorul român trebuie să ştie ce cumpără", a subliniat reprezentantul industriei avicole din România.
În opinia acestuia, reducerea TVA la alimente a fost gură de oxigen pentru industrie pentru că s-au produs în plus 10.000 de tone de carne şi produse din carne de pasăre, cantitate care de altfel a şi fost exportată.
"Reducerea TVA ne-a ajutat foarte mult, dacă nu era această măsură cred că acum nu mai existam. În primul rând pentru că am produs mai mult cu 10.000 de tone şi am exportat mai mult cu 10.000 de tone. Practic, tot ceea ce am produs în plus am exportat. Reducerea TVA a fost gură de oxigen pentru industria avicolă", a adăugat Ilie
Van
În privinţa ouălor, vânzările cresc cu 50% în luna decembrie pentru că e şi luna cozonacilor, românii consumând până la 180 de milioane de ouă.
"La ouă vindem mai bine decât într-o lună obişnuită pentru că se mai fac şi cozonaci. Vindem în jur de 160-180 de milioane de ouă din fermele avicole în luna decembrie, cu 50% mai mult decât într-o lună normală, iar preţul este cam acelaşi cu cel de anul trecut, nu s-a schimbat, respectiv 0,28 - 0,30 lei pe bucata la poarta fermei", a adăugat Ilie Van.
Piaţa industriei avicole din România este estimată la circa 1,1 miliarde de euro. România are în jur de 500 de ferme avicole autorizate sanitar-veterinar, care aparţin unui număr de 250 de societăţi membre ale UCPR. În 2014, producţia de carne de pasăre în viu realizată în sistem industrial a fost de circa 435.000 de tone.
Cei 200 de producători de ouă din UCPR realizează 85% - 90% din producţia autohtonă de ouă obţinută în sistem industrial, iar producţia anuală de ouă se ridică la circa 1,36 de miliarde de bucăţi.
Sursa: AGERPRES
Înapoi la știri
blog comments powered by Disqus