Euroferma

Emisiune pentru țărani deștepți …

Erbicidarea preemergentă a culturilor de primăvară

floarea-soarelui-1
Ce reprezintă erbicidarea preemergentă? Erbicidarea preemergentă reprezintă metoda de control a buruienilor, prin aplicare imediată după semănat sau înainte, cu încorporare ori fără încorporare în sol, ce eliberează terenul de buruieni monocotile și dicotile.

Dacă discutăm de erbicidare preemergentă trebuie să luăm în calcul, în primul rând, cultura pe care dorim să o înființam pe acea suprafață, unde vom administra aceste produse cu rol de control al buruienilor, pentru a nu produce pagube plantei de cultură.

Pentru floarea soarelui, indiferent de tehnologia aplicată în perioada de vegetație (clasică, cu rezistentă la tribenuron-metil sau cu rezistentă la imazamox), se pot administra produse având ca substanțe active, singure sau asociate: linuron, s-metolaclor, dimetenamid-p, oxifluorfen, terbutilazin combinat cu
s-metolaclor, pendimetalin, flumioxazin, propisoclor.

Pentru cultura de porumb se pot administra produse având ca substanțe active, singure sau asociate: isoxaflutol, tiencarbazon-metil, linuron, dimetenamid-p combinat cu terbutilazin, mesotrione combinat cu s-metolaclor,terbutilazin combinat cu s-metolaclor, pendimetalin, flumioxazin, propisoclor, dimetenamid-p combinat cu pendimetalin.

Pentru cultura de soia producătorii agricoli pot utiliza produse ce conțin substanțe active, singure sau asociate: pendimetalin, flumioxazin, metribuzin, dimetenamid-p combinat cu pendimetalin.

Eticheta produselor de uz fitosanitar destinate erbicidării este extrem de importantă, deoarece menționează categoria de buruieni asupra cărora acționează produsul.
Pagubele pricinuite de buruieni într-o cultură se pot ridica la procente considerabile, deoarece acestea concurează cu plantele de cultură la apa și hrana din sol.
Chiar dacă fermierii optează pentru tratamente efectuate în perioada de vegetație a plantelor de cultură, cu produse ce vor menține și atunci sub control buruienile monocotile și dicotile, pentru a asigura dezvoltarea și creșterea în primă fază a tinerelor plante, este necesar a se aplica aceste erbicide preemergente, deoarece în acest fel, putem mări siguranța că acele plante sunt singurele beneficiare ale aportului nutritiv administrat pe teren și ale apei din sol.

În condițiile în care nu se efectuează o astfel de erbicidare există riscul ca, în diferitele fenofaze ale plantelor când ar trebui administrate erbicidele postemergente, să nu mai putem interveni, iar cultura să rămână îmburuienată. Odată cu depășirea momentului de aplicare a anumitor substanțe, în loc să aducem un plus culturii respective, este posibil să o debilităm prin efecte de fitotoxicitate.

******
***
Prutul, companie cu capital integral românesc, este unul dintre cei mai importanți jucători din industria de agribusiness din România și, totodată, unul dintre principalii producători de ulei vegetal din țara noastră.

Prin serviciile integrate oferite (gamă completă de semințe, ingrăsăminte și pesticide pentru toate tipurile de cultură; servicii de cartare și teledetecție; motorină; servicii agricole – arat și scarificat, aplicare de pesticide și îngrășăminte lichide, personal calificat), prin cele 5 centre regionale de depozitare inputuri în bazele proprii, distribuite la nivel național, precum și prin parteneriatele cu cei mai importanți furnizori mondiali care activează în România, compania PRUTUL SA este partenerul de încredere al producătorilor agricoli.

Bogdan PINTILIE
Manager Departament Tehnic
PRUTUL S.A.

Înapoi la știri

blog comments powered by Disqus