Euroferma

Emisiune pentru țărani deștepți …

Harghita: Specialiştii caută soluţii pentru prevenirea secetei


Specialiştii harghiteni caută soluţii pentru prevenirea secetei, după ce judeţul s-a confruntat, în 2012, cu cea mai acută lipsă de precipitaţii din anul 1946.

Şeful Direcţiei pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală (DADR) Harghita, Torok Jeno, a declarat vineri, că din cauza încălzirii globale se observă că suma precipitaţiilor nu se schimbă, dar repartizarea lor este haotică. Astfel, în ultimele 12 luni, doar două au fost normale din punctul de vedere al precipitaţiilor, în vreme ce şase au fost secetoase, iar patru au avut exces de precipitaţii.
Din acest motiv, Torok Jeno crede că agricultorii trebuie pregătiţi să facă faţă unor astfel de fenomene. Directorul DADR Harghita a explicat că în judeţ iarna este lungă, cu precipitaţii abundente şi de aceea trebuie găsite soluţii pentru păstrarea apei şi folosirea ei pe timpul verii. El a propus ca apa provenită din precipitaţiile care cad în timpul iernii şi al primăverii să fie stocată atât prin realizarea unor diguri mici, care să ducă la crearea de lacuri, cât şi prin indundarea carierelor de pietriş, care pot fi impermeabilizate.
"Când facem lucrări de combatere a inundaţiilor ar trebui să gândim în perspectivă şi să avem în vedere şi seceta (...) Ar trebui ca precipitaţiile de iarnă şi primăvară să fie stocate şi să fie folosite în lunile iunie-iulie-august, pentru irigaţii", a spus Torok Jeno.
În plus, acesta crede că, dacă apa este stocată, în acest fel poate contribui şi la producerea de inundaţii, chiar prin evacuare.
Potrivit sursei citate, o altă problemă este legată de faptul că, prin regularizare, nivelul Oltului a coborât cu o adâncime cuprinsă între 4 şi 8 metri, iar nivelul apei freatice de pe cele două maluri a scăzut şi din acest motiv începe să dispară viaţa din turbă.
"Soluţia ar fi să se facă diguri transversale atât pe Olt, cât şi pe afluenţii săi, dar şi pe Mureş, prin care să menţinem apa cât mai mult în judeţ', a afirmat Torok Jeno.
El a mai propus şi folosirea unor soiuri care să reziste mai bine în zone secetoase, dar a subliniat că Harghita este un caz special întrucât se confruntă şi cu perioade răcoroase.
Trebuie să adaptăm tehnologiile şi să efectuăm lucrări care să păstreze cât mai mult apa din sol. În plus, trebuie schimbat comportamentul agricultorilor, semănatul cartofilor fiind făcut acum mai repede cu o lună decât în alţi ani", a precizat şeful DADR Harghita.

Judeţul Harghita s-a confruntat cu o secetă severă anul trecut, aproape întreaga suprafaţa agricolă fiind afectată. Cel mai mult au avut de suferit cartofii, care reprezintă principala cultură din judeţ, producătorii harghiteni obţinând cea mai scăzută recoltă din ultimii 20 ani.


Înapoi la știri
blog comments powered by Disqus