AgroMeteo: Deficite moderate de apă în regiuni agricole din centrul Dobrogei, în intervalul 28 februarie - 6 martie
28/02/17 15:41 Adăugat în: Stiri agricultura | Stiri agricole
Zone agricole situate în centrul Dobrogei vor înregistra deficite moderate de umiditate în sol la cultura grâului de toamnă, situaţii mai bune fiind consemnate în restul regiunilor, relevă prognoza agrometeorologică, valabilă pentru intervalul 28 februarie - 6 martie 2017, publicată, marţi, de Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM).
Din punct de vedere meteorologic, în perioada următoare, se anunţă o vreme mai caldă decât în mod obişnuit, în aproape toată ţara, cu o temperatură medie diurnă a aerului cuprinsă între două şi 15 grade Celsius şi abateri termice pozitive de la un grad la 12 grade Celsius, în majoritatea zonelor de cultură.
Temperatura maximă a aerului se va situa între 8 şi 20 grade Celsius, la nivelul întregii ţări, în timp ce minimele vor oscila între -5 şi 10 grade Celsius, în aproape toate regiunile agricole. Izolat, vor fi condiţii de producere a îngheţului superficial la sol, îndeosebi în depresiuni.
De asemenea, se prognozează precipitaţii sub formă de ploi locale în aproape toată ţara, acestea fiind însoţite de intensificări de scurtă durată ale vântului, iar cantităţile de apă pot fi mai însemnate din punct de vedere agricol.
În ceea ce priveşte estimările agrometeorologice, prognoza de specialitate arată că, până pe 6 martie, în cultura grâului de toamnă, aprovizionarea cu apă pe adâncimea de sol 0-100 cm se va situa în limite satisfăcătoare, apropiate de optim şi optime, în majoritatea zonelor de cultură ale ţării. Excepţie va face centrul Dobrogei, unde se vor înregistra deficite moderate de umiditate în sol.
Pe fondul temperaturilor maxime ridicate din aer şi sol, la culturile de toamnă înfiinţate în perioada optimă, va fi posibilă reluarea lentă a proceselor vegetative, îndeosebi în zonele de câmpie. În restul regiunilor agricole, atât la speciile de câmp, cât şi la cele pomi-viticole, se va menţine starea de repaus biologic, în timp ce starea de vegetaţie a culturilor va fi bună şi medie, respectiv medie şi slabă în semănăturile efectuate tardiv.
Potrivit ANM, în funcţie de data semănatului, orzul şi grâul de toamnă vor parcurge răsărirea, formarea frunzei a treia şi înfrăţirea (20-100%), iar cultura de rapiţă se va afla predominant la înfrunzire (8-13 frunze), la nivelul întregului teritoriu agricol al ţării.
Totodată, în aproape toate plantaţiile pomicole şi viticole se va înregistra stadiul de repaus vegetativ. În plus, pe terenurile cu expunere sudică, la soiurile timpurii de sâmburoase, izolat va fi posibilă declanşarea fazei umflare a mugurilor de rod, îndeosebi spre sfârşitul intervalului.
Per ansamblu, lucrările agricole de sezon (aplicarea îngrăşămintelor organice şi chimice, tăieri de rodire, etc.) se vor desfăşura în bune condiţii, cu excepţia zilelor cu precipitaţii.
Sursa: AGERPRES
Înapoi la știri
blog comments powered by Disqus