INS: Producţia de brânzeturi şi lapte de consum, în scădere în august 2014
15/10/14 14:41 Adăugat în: Stiri agricultura | Stiri agricole
Producţia de brânzeturi a scăzut cu 13% (966 tone) în luna august a acestui an comparativ cu luna precedentă, evoluţii similare consemnând şi producţia de lapte de consum, care s-a redus cu 7,9% (1.518 tone), lapte acidulat (- 5,2% sau 779 tone), unt (-4,8% sau 40 tone) şi smântâna de consum (-2,1% sau 105 tone).
Potrivit unui comunicat al Institutului Naţional de Statistică, cantitatea de lapte brut importat a scăzut cu 6,1%, de la 4.880 tone, în luna iulie 2014, la 4.581 tone în luna august 2014.
Cantitatea de lapte colectat de exploataţiile agricole şi centrele de colectare de către unităţile procesatoare a scăzut în luna august a acestui an faţă de luna precedentă cu 7,7%, respectiv 7.475 tone, dar a crescut cu 17,4% faţă de august 2013.
Comparativ cu luna august a anului trecut, producţia principalelor produse lactate a crescut astfel: unt cu 140 tone (+21,2%), lapte de consum cu 2.617 tone (+17,3%), smântâna de consum cu 601 tone (+14,4%), lapte acidulat (iaurt, iaurt de băut, lapte bătut şi altele) cu 661 tone (+4,8%), brânzeturi inclusiv brânza obţinută exclusiv din lapte de vacă cu 130 tone (+2,1%).
Cantitatea de lapte brut importat a scăzut de la 5.373 tone în luna august 2013, la 4.581 tone în luna august 2014 (-14,7%).
În primele opt luni ale acestui an, cantitatea de lapte de vacă colectat de unităţile procesatoare a crescut cu 91.251 tone (+15,2%).
Creşteri ale producţiei pot fi menţionate la lapte de consum cu 24.449 tone (+17,4%), smântână de consum cu 4.263 tone (+12,6%), brânzeturi inclusiv brânză obţinută exclusiv din lapte de vacă (85,0% din producţia totală de brânzeturi) cu 4.756 tone (+9,8%), unt cu 575 tone (+9,3%), lapte acidulat (iaurt, iaurt de băut şi altele) cu 4.441 tone (+3,9%).
Cantitatea de lapte brut importat a scăzut de la 62.676 tone în ianuarie - august 2013, la 53.161 tone în perioada menţionată (-15,2%).
Sursa: AGERPRES
Înapoi la știri
blog comments powered by Disqus