Euroferma

Emisiune pentru țărani deștepți …

Agrometeo: Seceta pedologică va persista în majoritatea zonelor agricole, în intervalul 3 - 9 august

prognozameteo
Conţinutul de umiditate din solul agricol va prezenta valori scăzute şi deosebit de scăzute în majoritatea regiunilor, în special în zona Dobrogea, reiese din prognoza agrometeorologică, valabilă pentru perioada 3 - 9 august, publicată de Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM).

Conform specialiştilor, rezerva de apă a solului se va încadra în limite satisfăcătoare şi apropiate de optim în Banat, Crişana, pe suprafeţe extinse din Maramureş, Transilvania, nordul Olteniei, izolat în nord-vestul Munteniei. Conţinutul de apă pe adâncimea de sol 0-100 cm, în cultura de porumb, se va încadra în limite scăzute (secetă pedologică moderată) şi deosebit de scăzute (secetă pedologică puternică şi izolat extremă) în Dobrogea, pe suprafeţe extinse din Muntenia, Moldova şi Oltenia. În Banat, Crişana, Maramureş, Transilvania, nordul Olteniei, local în nordul şi vestul Munteniei, nord-vestul şi centrul Moldovei, gradul de aprovizionare cu apă al solului va prezenta valori satisfăcătoare până la apropiate de optim şi optime.
Totodată, în stratul de sol 0-20 cm, conţinutul de umiditate va prezenta valori scăzute (secetă pedologică moderată) şi deosebit de scăzute (secetă pedologică puternică şi extremă) în Dobrogea, cea mai mare parte a Moldovei, Munteniei şi Olteniei, local în nord-vestul Maramureşului şi centrul Transilvaniei.
"În condiţiile agrometeorologice menţionate, ritmurile de vegetaţie vor fi accelerate, îndeosebi pe terenurile cu o aprovizionare satisfăcătoare cu apă a solului, pe fondul menţinerii temperaturilor maxime din aer şi de la suprafaţa solului deosebit de ridicate din această perioadă. De asemenea, în regiunile agricole afectate de seceta pedologică se va înregistra în continuare ofilirea şi răsucirea aparatului foliar în orele de amiază la culturile prăşitoare, uscarea frunzelor bazale, precum şi forţarea proceselor fiziologice, ca urmare a creşterii consumului prin evapo-transpiraţie al plantelor", se menţionează în prognoza ANM.
În ceea ce priveşte starea de vegetaţie a culturilor, la floarea-soarelui vor predomina fazele de înflorire (30-100%) şi maturitate ceară (10-100%), în majoritatea zonelor agricole, iar porumbul, în funcţie de data semănatului, va parcurge înflorirea paniculului, mătăsirea şi maturitatea în lapte (30-100%), la nivelul întregii ţări.
De asemenea, sfecla de zahăr se va afla predominant la alungirea şi îngroşarea axei hipocotile, în principalele bazine specializate, în timp ce, în majoritatea zonelor de cultură, cartoful pentru consum va parcurge formarea/creşterea tuberculilor şi înflorirea, iar la soiurile de vară va fi posibilă uscarea prematură a vrejilor.
Speciile pomicole vor înregistra, la rândul lor, creşterea frunzelor/rodului, acumularea zahărului şi coacerea fructelor, precum şi maturarea fructelor şi recoltarea eşalonată a acestora. La viţa-de-vie se va continua creşterea lăstarilor/frunzelor şi boabelor, iar la soiurile de mas. din sudul ţării va fi posibilă declanşarea fazei de coacere a boabelor.
Lucrările agricole de sezon (tratamente fito-sanitare, recoltarea, eliberarea terenurilor de resturile vegetale etc.) se vor desfăşura, în general, normal, în aproape toată ţara.
Din punct de vedere meteorologic, prognoza de specialitate arată că, în prima parte a intervalului, va predomina un regim termic al aerului în general normal, după care, spre sfârşitul intervalului se va produce o încălzire în evoluţia vremii, în cea mai mare parte a ţării.
Temperatura medie diurnă a aerului se va încadra între 16 şi 26 grade Celsius, în primele zile, limite apropiate de normele climatologice şi între 18 şi 30 grade Celsius, spre sfârşitul perioadei, abaterile termice pozitive fiind de până la 6 grade Celsius.

Sursa: AGERPRES

Înapoi la știri
blog comments powered by Disqus