Euroferma

Emisiune pentru țărani deștepți …

Harghita: Preţul cartofilor la producători stagnează, din cauza importurilor


Preţul cartofilor la producători stagnează în Harghita, chiar dacă producţia a fost serios afectată de secetă, specialiştii punând acest fenomen pe seama importurilor ieftine din ţările comunitare.

Directorul Direcţiei pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală (DADR) Harghita, Torok Jeno, a declarat că preţul la producători este 90 bani sau un leu pe kilogram şi ajunge, în supermarketuri la 1,39-1.49 lei, iar în pieţe la 1,5-2 lei pe kilogram.
Potrivit sursei citate, stagnarea preţului este cauzată de importurile ieftine care vin, în special din Polonia. Torok Jeno a ţinut, însă, să sublinieze că a primit plângeri privind calitatea cartofilor importaţi, care nu este cea mai bună.
În Harghita s-a încheiat recoltatul cartofilor, dar din cauza secetei severe producătorii au obţinut cea mai mică producţie din ultimii 20 de ani.
Directorul DADR Harghita a explicat că, în medie, s-au recoltat 8.6 tone la hectar, în condiţiile în care anul trecut media la hectar a fost de 21 de tone. În plus, doar 25 la sută dintre cartofii obţinuţi în Harghita sunt destinaţi comercializării, restul fiind folosiţi pentru sămânţă sau pentru furajarea animalelor.
Torok Imre le-a recomandat producătorilor harghiteni să vândă, treptat, cartofii pe care îi deţin întrucât nu se preconizează o creştere spectaculoasă a preţului. El consideră că preţul va mai creşte puţin în preajma Crăciunului, când importurile vor fi îngreunate din cauza vremii.

Şeful DADR Harghita este de părere că fermierilor le va fi foarte greu să reia ciclul de producţie anul viitor, întrucât au avut de suferit doi ani la rând şi au probleme financiare. El a explicat că în 2011 producătorii nu au putut să-şi vândă recolta din cauza supraproducţiei iar în acest an sunt afectaţi de seceta severă.
Cartoful este cultura de bază în Harghita, fiind cultivat pe aproximativ 10.500 hectare.


Înapoi la știri
blog comments powered by Disqus