Euroferma

Emisiune pentru țărani deștepți …

Harghita: Peste 30.000 de fermieri au primit o parte din subvenţia pentru suprafaţă


Agenţia de Plăţi şi Intervenţii în Agricultură (APIA) Harghita a efectuat plata în avans pentru subvenţia pe suprafaţă pentru toţi cei 30.500 de fermieri care şi-au depus dosarele în acest sens.

Şeful APIA Harghita, Haschi Andras, a declarat marţi că a fost transferată în contul fermierilor suma de 53,88 euro din totalul de 119,66 euro pe hectar pe care ar trebui să îl primească. Plata finala urmează să se facă după data de 1 decembrie.
"Plata finală, adică aproape 120 euro pe hectar, se poate face doar după data de 1 decembrie. Iniţial, aceste plăţi se puteau face doar după 1 decembrie, dar având în vedere criza economică, cei de la Bruxelles ne-au permis încă de acum trei ani să dăm un avans fermierilor. (...) Având în vedere că a fost un an agricol foarte greu, toţi fermierii aşteaptă cu nerăbdare o sumă cât de mică", a declarat Haschi Andras.

El a explicat că pe lângă subvenţia pe suprafaţă a început şi plata subvenţiilor pentru zona montană defavorizată şi pentru agromediu, adică pentru încurajarea unor practici agricole mai ecologice. Până în prezent s-au efectuat plăţile pentru 3.000 de fermieri, iar în următoarele săptămâni acestea vor fi finalizate.
Directorul APIA a spus că harghitenii folosesc aceşti bani pentru a-şi dezvolta gospodăriile, numărul celor care au depus cereri fiind aproximativ la nivelul înregistrat anul trecut.


Înapoi la știri
blog comments powered by Disqus