Euroferma

Emisiune pentru țărani deștepți …

Fondurile plătite pentru proiectele de investiţii şi plăţi directe au depăşit 6,51 miliarde de euro

euro-6
Fondurile nerambursabile plătite până în prezent pentru proiectele de investiţii şi plăţi directe au depăşit 6,51 miliarde de euro, ceea ce reprezintă o absorbţie de aproape 73%, a declarat, joi, la Indagra, directorul general al Agenţiei pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale (AFIR), David Eugen Popescu, într-o conferinţă de profil.

"În ceea ce priveşte plăţile către beneficiari, ceea ce reprezintă principalul indicator şi măsura performanţei programului, acestea au ajuns în octombrie la 6,51 miliarde de euro, adică la o absorbţie a fondurilor europene de 73%. Suntem de departe cel mai bine plasat program cu finanţarea europeană din România. Din octombrie 2013 şi până în octombrie 2014, am plătit peste un miliard de euro şi intenţionăm ca, în acest ultim trimestru al anului, să plătim alte 900 de milioane de euro, constând în plăţi directe pe suprafaţă şi în plăţi pentru bunăstarea animalelor, dar cu o componentă de 300 de milioane de euro pentru proiectele de investiţii", a mai spus Popescu.
Valoarea totală a PNDR 2007-2013 a fost de 9,32 miliarde de euro, din care 6,14 miliarde de euro au fost alocate pentru proiecte de investiţii prin 12 măsuri şi trei scheme de stat, iar 3,18 miliarde de euro pentru plăţi directe prin patru măsuri.
Popescu a precizat că valoarea sumelor solicitate de beneficiari a depăşit de trei ori suma alocată pentru proiectele de investiţii, ajungând la peste 18,83 miliarde de euro.
De la demararea PNDR în anul 2008, AFIR a primit şi verificat 148.414 cereri de finanţare, în valoare de peste 18,8 miliarde de euro. Până în prezent, au fost selectate aproape 96.000 de proiecte, cu o valoare de peste 7,1 miliarde de euro, ceea ce reprezintă un grad de angajare de 116% a fondurilor disponibile prin PNDR pentru proiectele de investiţii.

Sursa: AGERPRES

Înapoi la știri
blog comments powered by Disqus