Euroferma

Emisiune pentru țărani deștepți …

Daniel Constantin: Faptul că FMI nu acceptă reducerea TVA la pâine reprezintă doar o speculaţie


Reducerea TVA la pâine nu face obiectul discuţiilor cu FMI în acest moment, iar faptul că instituţia financiară internaţională nu acceptă această măsură reprezintă doar speculaţii, a declarat, joi, ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Daniel Constantin.

"Sunt speculaţii în acest moment referitoare la faptul că FMI nu acceptă un TVA redus la pâine. Eu am spus şi o spun în continuare: nu reprezintă o temă de
discuţie în această lună cu FMI. Vom vedea la următoarea vizită a FMI atunci când vom fi pregătiţi cu toate datele, atunci când vom şti cu exactitate când vom dori
să introducem acel program pilot până la urmă pentru că FMI ca orice creditor important şi serios al României vine şi ne întreabă ce puneţi la loc pentru ca
noi să fim siguri că ne putem recupera împrumutul acordat României", a spus Constantin.
Acesta a precizat că aplicarea unei nivel redus al TVA la pâine , pe tot lanţul de producţie de la grâu, la făină şi la produsul final, scăderile la bugetul de stat ar fi de 200 de milioane de lei într-un an de zile.
"Eu cred că prin combaterea evaziunii fiscale şi prin creşterea bazei de impozitare putem să recuperăm foarte uşor aceşti bani. Vrem să aplicăm acest program pe o perioadă de 6 luni, iar încasările care ne-ar lipsi ar de 100 de milioane de lei, bani pe care cred că îi vom obţine foarte uşor. Dacă acest program pilot va fi implementat în anul 2013 şi va avea succes cu siguranţă în 2014 vom merge şi către ale zone, precum zona de carne", a spus şeful MADR.

Întrebat de ziarişti dacă măsura are legătură cu faptul că Dan Voiculescu are o fabrică de pâine în judeţul Prahova, Constantin a spus că nu are nici o legătură."Sunt doar speculaţii", a subliniat oficialul.
"Sunt speculaţii. Nu are legătură. Scăderea TVA la pâine este cerută de patronatul din domeniu. Ieri am avut o întâlnire cu dânşii, am văzut ce înseamnă evaziunea fiscală nu în zona unei făbricuţe, ci la nivel naţional. Exemplul este dat de cifre. A crescut TVA de la 19% la 24% , a crescut evaziunea fiscală la pâine de la 50% la 70%. Cifrele vorbesc de la sine. Consumul mediu de pâine pe cap de locuitor în Europa este de 80 de kg, iar în România este de 24 kg, nu cred că mai lasă loc de interpretări. Diferenţa o reprezintă evaziunea fiscală, după cifrele noastre fiind de peste un miliard de lei care nu se încasează anual la bugetul de stat", a adăugat Constantin.


Înapoi la știri
blog comments powered by Disqus