Euroferma

Emisiune pentru țărani deștepți …

Ministrul Agriculturii vrea să obţină 30 de milioane de lei de la Finanţe pentru punerea în funcţiune a sistemului de irigaţii

irigatii-2
Ministrul Agriculturii, Achim Irimescu, vrea să obţină de la Finanţe circa 30 de milioane de lei pentru subvenţionarea energiei electrice şi umplerea canalelor de irigaţii, în condiţiile în care meteorologii au prognozat secetă în vara acestui an, iar culturile agricole ar putea fi afectate dacă nu vor fi irigate.

"Conform previziunii meteorologice ar putea să urmeze o perioadă de secetă. În acest sens, premierul mi-a trasat o sarcină foarte clară, să vedem ce putem face pentru a putea pune sistemul de irigaţii în funcţiune. Logica este foarte clară: preferăm să dăm în avans sprijin pentru irigaţii decât să plătim despăgubiri pentru pierderile suferite din cauza secetei. Eu sper din tot sufletul să se înşele meteorologii noştri, pentru că în iarnă spuneau că o să avem o secetă cruntă în mai şi iunie, ceea ce nu s-a întâmplat, dar noi trebuie să prevenim", a declarat, joi, ministrul Agriculturii, într-o conferinţă de presă.
Irimescu a precizat că în două săptămâni va prezenta un raport premierului Cioloş cu măsuri concrete care pot fi luate pentru combaterea secetei şi repunerea sistemului de irigaţii în funcţiune.
"Am făcut o informare marţi (în şedinţa de Guvern n.r.) cu situaţia sistemului de irigaţii şi am stabilit ca în două săptămâni să informez din nou pe măsuri concrete. Premierul mi-a trasat sarcină să vorbesc cu ministrul Finanţelor şi cu ministrul Energiei pentru că printre măsurile pe care le avem la îndemână ar fi umplerea canalelor de irigaţii şi subvenţia la electricitate. Calcule preliminare indică circa 30 de milioane de lei, bani pe care trebuie să îi asigurăm şi pe care nu îi am în buget în acest moment, dar sper că împreună cu doamna ministru (Anca Dragu, ministrul Finanţelor n.r.) să rezolvăm şi această problemă", a adăugat ministrul Agriculturii.
Întrebat despre cum vor arăta producţiile agricole în acest an, Irimescu a precizat că deocamdată semnalele sunt "foarte bune", chiar dacă nu deţine niciun fel de date în ceea ce priveşte recolta până la această oră, adăugând că s-ar bucura să avem preţuri cât mai bune la alimente în 2016.

Sursa: AGERPRES

Înapoi la știri
blog comments powered by Disqus