Euroferma

Emisiune pentru țărani deștepți …

Legea Apiculturii cuprinde amenzi bizare şi reglementări care nu sunt utile apicultorilor

apicultor-1
Apicultorii solicită autorităţilor modificarea unor reglementări din Legea Apiculturii referitoare la înregistrarea stupilor, amenzile 'aberante' şi stupăritul în pastoral, reprezentanţii Asociaţiei Crescătorilor de Albine din România (ACA) având în acest sens mai multe intervenţii la Ministerul agriculturii.

"Am avut discuţii cu reprezentanţii Ministerului agriculturii şi ne-au promis că or să ne susţină în Parlament să facem anumite corectări la Legea Apiculturii, pentru că semnalele din teren arată că nu sunt utile pentru apicultori. Practic, pe noua lege apărută în această iarnă te obligă să faci parte dintr-o formă asociativă, deşi prin constituţie ai libertatea de a te asocia. De asemenea, trebuie să ai carnet de stupină şi stupii să fie numerotaţi. Nu cred că poţi cere aşa ceva unui apicultor care are doar trei stupi", a declarat preşedintele Asociaţiei Crescătorilor de Albine din România (ACA), Ioan Fetea.
Acest a precizat că Legea include un număr de 12 amenzi, cel puţin ciudate, care nu au nimic cu apicultura.
"Avem 12 amenzi bizare incluse în lege. De exemplu, dacă nu ai carnet de apicultor primeşti 50 de lei amendă, iar dacă nu îl completezi primeşti 75 sau 100 de lei . Amenzile nu sunt mari, dar este o aberaţie. Mai bine spun că nu am carnet, decât să plătesc mai mult", a spus şeful ACA.
apicultorii afirmă că identificarea stupilor este un mecanism greoi şi birocratic, iar vechiul regulament privind de stupăritul pastoral a fost abrogat. În schimb, actualul regulament prevede ca aprobarea intrării apicultorilor în baza meliferă să fie făcută numai de primari sau de Consiliile Locale.
"În curând începe stupăritul în pastoral la rapiţă. apicultorii nu au înţeles ce au de făcut pentru că legea a apărut în aceasta iarnă. Reglementările nu sunt clare nici pentru Consiliile Locale şi nici pentru primari. Cei de Ministerul agriculturii centralizează abia acum de la 5.000 de comune baza meliferă şi excedentul. Ce apicultor va sta să se uite pe site-ul ministerului să vadă în ce baza meliferă poate să meargă? Ei le cunosc deja, ştiu locaţiile şi au acceptul de la proprietar. Noi, asociaţia, îi dăm autorizaţia pe baza acestei înţelegeri şi anunţăm primăria că suntem în zonă, ca să fie anunţaţi dacă se fac tratamente. Pe noua lege pot intra în lan numai dacă mă lasă primarul. Se vor face abuzuri, chiar dacă lanul nu este ocupat de apicultorii din zonă. Asta este cea mai mare durere a noastră pentru că îl pune pe apicultor să umble pe la primării, deşi noi îi informăm în scris că suntem acolo", a explicat Ioan Fetea.
Potrivit sursei citate, singura facilitate din noua lege a Apiculturii este neimpozitarea mijloacelor de transport autopropulsate cu ajutorul cărora se face transportul stupilor în pastoral, dar care nu pot fi folosite la altceva.
"Înainte plăteam impozit pe tot anul pentru aceste mijloace de transport, dar noi le foloseam o lună sau două pe an. Aceasta este singura facilitate", a subliniat reprezentantul apicultorilor.
Asociaţia Crescătorilor de Albine din România este o asociaţie înfiinţată din 1958, singura cu acoperire naţională, care are 40 de filiale judeţene şi societăţi comerciale de desfacere pentru aprovizionarea apicultorilor cu toate echipamentele şi materialul genetic necesar.
Din cei 36.000 - 40.000 de apicultori la nivel naţional, aproape 60% sunt membri ai ACA, iar 65% din efectivele de albine sunt deţinute de aceştia.


Înapoi la știri
blog comments powered by Disqus