Euroferma

Emisiune pentru țărani deștepți …

Ministrul Agriculturii: România ar putea obţine la Consiliul de miniştri din noiembrie fonduri suplimentare pentru agricultura ecologică


România ar putea obţine în luna noiembrie, la Consiliul de miniştri, fonduri suplimentare pentru sectorul de agricultură ecologică, a declarat, marţi, ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, în faţa membrilor comisiilor de agricultură reunite din Camera Deputaţilor şi Senat.

Potrivit acestuia, dacă bugetul iniţial alocat acestui sector a fost de trei milioane de euro şi doar câţiva beneficiari, în anul 2012, la acelaşi buget, numărul beneficiarilor a crescut de 50 de ori.
"Trebuie să sprijinim şi sectorul de agricultură ecologică. Acolo, numărul beneficiarilor a crescut din momentul introducerii, în anul 2010, a acestui sprijin în zonele defavorizate. Dacă, iniţial, bugetul a fost de trei milioane de euro, iar beneficiarii foarte puţini, în anul 2012, la acelaşi buget de trei milioane de euro, beneficiari sunt de 50 de ori mai mulţi. Am făcut tot ce am putut în acest an, am suplimentat cu încă un milion de euro, dar există posibilitatea ca, în luna noiembrie, la Consiliul de miniştri, la sfârşitul lunii noiembrie, să avem suplimentar fonduri pentru a compensa şi a satisface toate cererile pe care le avem în acest sector", a precizat Daniel Constantin.
Acesta a admis că produsele ecologice au un potenţial foarte mare pe piaţa internaţională, dar şi pe piaţa internă, înregistrându-se o creştere foarte importantă a consumului de produse ecologice în România.

La rândul său, Asociaţia Operatorilor din Agricultura Ecologică - 'Bio-România' îi încurajează pe micii fermieri care vor să intre în sistem să depună dosarele pentru obţinerea subvenţiilor europene în perioada 3 septembrie - 15 octombrie 2012, deoarece fondurile alocate pentru acest an vor creşte considerabil faţă de cele din 2011.
"Noi, ca Asociaţie, îi încurajăm pe toţi cei 24.000 de fermieri înscrişi la Direcţiile Agricole până la 31 mai 2012 să nu renunţe la aceste subvenţii pentru conversie la agricultura ecologică şi să nu se lase descurajaţi de cuantumul foarte mic primit anul acesta, aferent anului 2011, de numai 213 euro pe fermă. Dosarele se depun la centrele APIA de fermierii care au între 3.000 de metri pătraţi şi 100 de hectare, iar suma maximă este de 1.500 de euro pe fermă. Pentru anul 2012, actuala conducere a Ministerului Agriculturii a solicitat creşterea plafonului pentru agricultura ecologică astfel încât fermierii să primească, în 2013, suma prevăzută de 1.500 de euro", a declarat recent preşedintele Asociaţiei Bio-România, Marian Cioceanu.
Acesta a explicat că fermierii au primit în acest an subvenţia aferentă anului 2011, de numai 213 euro pe fermă, din cauza împărţirii bugetului fix alocat sectorului la un număr triplu de agricultori.

Potrivit lui Cioceanu, dacă şi în acest an se va menţine rata de depunere înregistrată anul trecut, de circa 70%, ar putea beneficia de aceste subvenţii pentru agricultura ecologică circa 17.000 - 18.000 de fermieri.


Înapoi la știri
blog comments powered by Disqus