Euroferma

Emisiune pentru țărani deștepți …

Vicepreşedinte AMRCR: România nu îşi asigură din producţia internă produsele agroalimentare necesare


România nu îşi asigură din producţia internă, la cinci ani după aderare, produsele agroalimentare necesare, deşi suprafaţa agricolă este de 14 milioane de hectare din care 62,5% tern arabil, a declarat, joi, vicepreşedintele Asociaţiei Marilor Reţele Comerciale din România (AMRCR), Alexandru Vlad, într-o conferinţă de profil.

"România a avut în perioada 2007-2011 un deficit al comerţului exterior pe produse agroalimentare de 7 miliarde de euro şi în medie de 1,4 miliarde de euro, principalele importuri fiind pe carne, cereale, zahăr şi tutun. În 2011, doar 54% din necesarul de carne de porc a fost este asigurat din producţia internă. La zahăr din 750.000 de tone de zahăr în 2010 doar 99.000 de tone au fost producţie internă, iar restul au fost importuri. România, paradoxal, nu îşi asigură produsele agroalimentare necesare deşi suprafaţa agricolă este de 14 milioane hectare din care 62,5% este teren arabil", a spus Vlad.
În opinia acestuia, problema fundamentală a lanţului de produse agricole şi de alimente din România este legată de faptul că nu poate fi asigurată materia primă necesară din producţia internă.
"Problema fundamentală a lanţului de produse agricole şi de alimente în România este că el nu începe în România chiar dacă avem în marea majoritate produse româneşti pe rafturile marilor magazine, cu excepţia fructelor şi legumelor. Materia primă cu care se produc acele bunuri sunt materii prime din import pentru că nu există destulă cantitate de materie primă pentru a produce bunurile de care avem nevoie numai cu materia primă din producţia autohtonă", a adăugat reprezentantul asociaţiei.

Acesta consideră principala cauză a scumpirii alimentelor din ultima perioadă a fost dată de masivele importuri de materie primă.
"Chiar dacă am avut o relativă stabilitate a preţurilor în prima parte a anului în ultimii două luni au existat masive creşteri de preţuri şi asta se leagă de masivele importuri, nu atât de produse finite cât de materie primă. Este normal ca atunci când materia primă într-o anumită proporţie este dependentă de cursul leu - euro atunci când există un dezechilibru al cursului sunt perioade de timp de 2-3 luni până cât cursul se va reflecta în produsele agroalimentare", a spus acesta.
În opinia acestuia principale soluţii pentru reducerea preţurilor şi limitarea importurilor vizează reducerea TVA la alimente de bază, asocierea producătorilor şi crearea de burse de legume şi fructe.

"Noi ca asociaţie ne angajam ca acelaşi procent cu care se va micşora TVA la alimente să se vadă şi la raft, dacă va avea loc o reducere a TVA. De asemenea, este nevoie de stimularea înfiinţării de exploataţii agricole mari, indiferent de forma de proprietate, de cooperative şi asocieri ale producătorilor aşa cum există în toată Europa. Există în România mari lanţuri care au ca proprietari o cooperativă. Este nevoie, totodată, de stimularea înfiinţării de ferme zootehnice mari, de centre zonale de colectare de legume- fructe, de burse de legume şi fructe unde ţăranii să-şi vândă marfa, care este acolo calibrată, sortata pe calităţi, împachetată, etichetată.Acestea ar putea fi principalii noştrii furnizori. Fiecare lanţ de retail încearcă să-şi asigure un furnizor indiferent de unde sunt livrate articolele, dacă există o calitate constantă, la un preţ relativ constant 12 luni pe an. Dacă acei furnizor sunt români şi fac acest lucru din producţia internă importul ar dispărea în mod natural în scurt timp', a adăugat reprezentantul AMRCR.Situaţia actuală a industriei alimentare din România şi interacţiunea cu comerţul modern sunt analizate într-o conferinţă de profil la care participă reprezentanţi ai sectorului, atât din sistemul de stat cât şi din cel privat.

Evenimentul prezintă oportunităţile şi provocările în comercializarea produselor agricole autohtone şi importanţa cooperării în lanţul logistic alimentar în oglindă cu exemple din alte ţări europene.


Înapoi la știri
blog comments powered by Disqus