Euroferma

Emisiune pentru țărani deștepți …

Daniel Constantin: Sper ca în februarie, cel târziu, să fie ridicată penalitatea pentru Programul Operaţional de Pescuit


Comisarul european pentru afaceri maritime şi pescuit, Maria Damanaki, a apreciat progresele care s-au făcut în remedierea deficienţelor care au dus la întreruperea plăţilor din cofinanţarea UE pentru Programul Operaţional de Pescuit în ianuarie 2012 şi există o perspectivă clară ca în februarie, cel târziu, să fie ridicată această penalitate, a declarat miercuri, la Bruxelles, ministrul român al agriculturii, Daniel Constantin, după întrevederea cu oficialul european.

Ministrul român a precizat că discuţiile cu comisarul european Maria Damanaki s-au focalizat pe două aspecte, respectiv perspectiva reluării plăţilor pentru Programul Operaţional de Pescuit şi reforma politicii de pescuit şi acvacultură 2014-2020.
"În primul rând vreau să vă spun că România a avut o reuşită, prin faptul că în propunerea de regulament care va intra în vigoare odată cu reforma politicii de acvacultură şi pescuit vor exista măsuri tehnice de pescuit în Marea Neagră. Lucrul acesta este foarte important, pentru că în trecut au existat anumite probleme între România şi Bulgaria cu privire la pescuitul în Marea Neagră, chiar în anul 2010 au fost situaţii destul de neplăcute. Odată cu introducerea într-un regulament major al Comisiei Europene (CE) a acestor măsuri tehnice cred că nu vor mai exista astfel de probleme pe viitor", a declarat ministrul român al agriculturii.

În ceea ce priveşte situaţia Programului Operaţional de Pescuit, Daniel Constantin consideră că lucrurile se îndreaptă într-o direcţie bună. "Aşa cum ştiţi, de la 13 ianuarie 2012 plăţile pe acest program au fost întrerupte, cu alte cuvinte România a suportat de la bugetul de stat toate plăţile către beneficiari. Prima întrerupere a fost până la 13 iulie 2012, dar am reuşit după momentul în care am venit la guvernare să convingem Comisia că s-au făcut anumite progrese şi să evităm o altă penalitate care trebuia să i se aplice României, şi anume intrarea în presuspendare de la 13 iulie 2012. Acum trebuie să rezolvăm toate problemele care au fost identificate în trecut", a precizat ministrul agriculturii.

"Doamna comisar Damanaki, pe baza rapoartelor pe care le-a primit de la misiunea de audit care a fost în România a apreciat progresele care s-au făcut, faptul că s-au rezolvat aproape toate problemele pe care le avea România în acest domeniu şi există o perspectivă foarte clară ca în perioada următoare, decembrie, ianuarie sau cel târziu februarie să putem vorbi de întreruperea acestei penalităţi. Cu alte cuvinte sper să ridicăm şi această penalitate, cu siguranţă nu se pune problema ca România să fie penalizată suplimentar, adică să intre în faza a doua, cea de presuspendare a plăţilor. Este important din două motive. În primul rând din cauza imaginii pe care o creează această problemă şi în al doilea rând a faptului că în acest moment bugetul de stat suportă toate plăţile pentru beneficiari", a adăugat el.

Alocarea pentru POP de la bugetul UE pentru cadrul financiar 2007-2013 a fost de 230 de milioane de euro, iar până în momentul de faţă s-au făcut plăţi de la bugetul de stat în valoare de 58 de milioane de euro.

"Am evidenţiat în registrul debitorilor toţi beneficiarii care au primit plăţi necuvenite, suma este de circa 4,5 milioane de euro, suntem în curs de recuperare a acestor bani. CE a avut o misiune de audit în România între 22 şi 26 octombrie, raportul se pare că va fi pozitiv, va apărea în zilele următoare, iar dacă şi autoritatea de audit din România va trimite în perioada următoare un raport pozitiv este posibil să vorbim despre ridicarea acestei penalităţi chiar mai repede", a menţionat Constantin.
El a subliniat că România a evitat, prin progresele pe care le-a făcut în termen scurt, 'să se intre în această fază a doua şi a prelungit întreruperea plăţilor până în decembrie, ianuarie, februarie, când vor fi remediate aceste deficienţe'. Dacă până atunci şi autoritatea de audit din România va constata că au fost făcute progrese, 'atunci cele două rapoarte cred că vor fi suficiente pentru Comisie pentru a constata că nu mai este nevoie de aplicarea acestei penalităţi României'.

"Nu se pune problema până în momentul de faţă a corecţiilor, dar putem vorbi în anul 2013, dacă nu vor fi remediate problemele, de anumite sume care nu vor mai putea fi cheltuite. Deci avem nevoie rapid să ridicăm această penalitate pentru a cheltui în continuare toate fondurile, altfel putem vorbi de sume care vor fi dezangajate", a conchis ministrul agriculturii.


Înapoi la știri
blog comments powered by Disqus