Euroferma

Emisiune pentru țărani deștepți …

Daniel Constantin: Nevoia de specialişti în domeniul agricol este tot mai mare


Nevoia de specialişti în domeniul agricol este tot mai mare, atât în domeniul public cât şi în cel privat, a declarat, joi, ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Daniel Constantin, într-o conferinţă organizată de Universitatea de Ştiinţe Agronomice şi Medicină Veterinară din Bucureşti (USAMV), cu ocazia aniversării a 160 de ani de învăţământ agronomic românesc.

''Nevoia de specialişti în domeniul agricol este tot mai mare, atât în domeniul public cât şi în cel privat. Numai în 2012 au fost create peste 4.000 de locuri de muncă prin fondurile europene care sunt la dispoziţia României pe zona de dezvoltare rurală. Avem nevoie de capacitatea foarte multor absolvenţi să gestionăm şi să absorbim banii europeni", a precizat Daniel Constantin.
Acesta a arătat că Programul Naţional de Dezvoltare Rurală (PNDR) este la ora actuală cel mai accesat program, iar tinerii sunt tot mai interesaţi de a se instala în mediul rural.
"Astăzi, PNDR este cel mai accesat program, peste 50% din fondurile aflate la dispoziţia României sunt în conturile fermierilor şi a celor interesaţi. De asemenea, este important de spus că 13.000 de tineri fermieri se vor instala printr-o măsură specială din PNDR 2007-2013 în mediul rural şi vor beneficia de fonduri pentru a-şi începe o activitate în mediul rural", a adăugat şeful MADR.

Potrivit datelor MADR, în 2012 au fost create peste 10.500 de locuri de muncă în mediul agricol şi non agricol din care 4.000 numai prin fonduri europene, estimările arătând aproximativ 15.000 de locuri de muncă create în acest domeniu.
Potrivit sursei citate, noile provocări europene din agricultură trebuie să ofere o nouă dimensiune învăţământului universitar de specialitate.
"Noile condiţionalităţi ale Politicii Agricole Comune, temele privind mediul şi bunăstarea animalelor, obiectivele de dezvoltare până în 2020 dau o nouă dimensiune învăţământului universitar de specialitate. Provocările globale necesită un nivel de competenţă şi de sustenabilitate activităţilor din domeniul agroalimentar tot mai ridicat. Învăţământul agronomic trebuie să corespundă tiparului modern, multidisciplinar şi al profesionalismului", a adăugat Constantin.

Universitatea de Ştiinţe Agronomice şi Medicină Veterinară din Bucureşti organizează în perioada 4-6 octombrie 2012 conferinţa internaţională 'Agricultura pentru Viaţă. Viaţă pentru Agricultură', eveniment dedicat aniversării a 160 de ani de învăţământ agronomic românesc.
USAMV cuprinde şapte facultăţi de specialitate şi şcolarizează anual 9.000 de studenţi la cursuri de zi şi 5.000 la cursuri cu frecvenţă redusă.


Înapoi la știri
blog comments powered by Disqus