Euroferma

Emisiune pentru țărani deștepți …

Grupul american Monsanto retrage cererile de culturi OGM în UE

porumb-5
Grupul american Monsanto a decis să retragă toate cererile de autorizare a culturii OGM în UE, cu excepţia porumbului MON810, a anunţat joi unul din purtătorii de cuvânt ai corporaţiei în Europa, relatează AFP.

Informaţia a fost confirmată de Comisia Europeană care a luat 'notă de această decizie'.
“’Monsanto nu va mai cere autorizare de cultură pentru noi OGM în Europa şi se va concentra asupra capacităţii sale de a importa OGM în UE”, a anunţat într-un comunicat Brandon Mitchener, reprezentant al Monsanto în Europa.
Grupul american menţine totuşi cererea de reînnoire a autorizaţiei pentru porumb MON810, singurul OGM cultivat în prezent în UE, în principal în Spania şi Portugalia.
Grupul îşi prezentase mai multe cereri de autorizare a culturii pentru alte OGM, în principal seminţe de porumb şi soia.
La sfârşitul lunii mai, Monsanto şi-a manifesta însă intenţia de a-şi retrage cererile pentru cultură din cauza opoziţiei crescute a opiniei publice.

Organizaţiile ecologiste Greenpeace şi Friends of the Earth au salutat această 'retragere' a grupului Monsanto, dar au lăsat să se înţeleagă că nu se lasă păcălite de intenţiile grupului american de a continua să comercializeze OGM în Europa.

“Monsanto consideră UE ca un teritoriu pierdut pentru cultură. Grupul va continua să le cultive în altă parte şi să inunde UE, care este dependentă de exterior pentru aprovizionare cu proteine vegetale …”, a menţionat o sursă europeană.


Înapoi la știri
blog comments powered by Disqus